in

Nederland wil de economie aanzwengelen met een coronatestbewijs

De Nederlanders zijn flink op zoek naar oplossingen. Gisteren ontvouwde Herstel-NL nog een gewaagd plan van veilige zones, waarmee tegen 1maart alles weer gewoon open zou kunnen.

Vandaag komt de Nederlandse regering met een experimenteel plan met het ‘coronastestbewijs’. Dat zou mensen met een negatief testresultaat in staat stellen om gedurende 48 uur meer vrijheden te kunnen krijgen, zoals naar kantoor, de horeca of het theater gaan.

Het Outbreak Management Team (OMT) – het Nederlandse adviesorgaan dat de overheid adviseert – verwoordt het plan als volgt:

Lees ook  Net binnen: deze coronaversoepelingen kunnen we volgende week verwachten

“Als de epidemiologische situatie het toelaat, en in combinatie met andere beperkende maatregelen, wordt onderzocht of testbewijzen uitkomst kunnen bieden in het stap voor stap openen van de samenleving.”

Maar tussen droom een daad staan – zoals bekend – wetten in de weg en praktische bezwaren. Het stoutmoedige plan gaat er vanuit dat er voldoende sneltests voor handen zijn.

Lees ook  Daan helpt mensen uit de sneeuw met pick-uptruck: 'Al vijftig man gered'

En dat bleek de voorbije maanden een pijnpunt. De bedoeling is dat er eind april 400.000 testen per dag kunnen worden afgenomen bij mensen zonder coronaklachten.

De reacties zijn verdeeld. Voor sommigen is het een belangrijke stap om de economie weer veilig te openen.

Voor anderen zet het deur open voor willekeur en discriminatie. Experimenteel en creatief is het alleszins wel. Of ons Overlegcomité dat ook zal zijn, blijft een open vraag.

Vrouw ontdekt dat man haar bedriegt nadat ze DIT detail op foto ziet

Politie vindt jongetje (6) vastgebonden in schuur