in

Na Rutte vertrekt nu ook Sigrid Kaag (D66) uit politiek: ‘Tol is te hoog

D66-leider Sigrid Kaag wordt bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker voor de partij en verlaat de politiek. Dat zegt ze in een interview in Trouw. “Mijn werk trekt een wissel op mijn gezin”, zegt ze tegen de krant. Kaag blijft wel nog aan als demissionair minister van Financiën.

Onverwacht komt haar vertrek niet. In mei van dit jaar deden de dochters van Kaag in het tv-programma College Tour een oproep aan hun moeder om iets anders te gaan doen, buiten de Nederlandse politiek. Kaag wordt zwaar beveiligd vanwege bedreigingen. Vorig jaar stond er nog een man met een brandende fakkel voor haar privéadres.

Lees ook
Bedrijf wil werknemer ontslaan die één volledige dag per week op het toilet zit

“Als ik terugkijk… in 2017 kwam ik naar Nederland omdat ik echt dacht: hier kan ik iets betekenen en het goede proberen te doen. Maar het heeft te veel van hen gevraagd”, zegt de vicepremier nu. “Ik vind dat ik dit niet nog een keer mag vragen van mijn gezin.”

“Ik ben ook naar Nederland gekomen om mijn kinderen een basis te geven. Maar ze hebben zo’n vertekend en naar beeld van hun eigen land gekregen. Dat gun ik ze niet. Ik zou graag zien dat het voor hen weer rustig wordt. Dat ze eigen ervaringen kunnen opdoen die losstaan van wat je moeder of je vader doet of van wat mensen allemaal wel niet van hen vinden.”

Lees ook
Gorilla met gebrek aan pigment doet mensen wereldwijd versteld staan

Kaag benadrukt dat haar vertrek uit de politiek haar eigen beslissing is en dat ze gewoon mocht aanblijven als het aan het partijbestuur lag. “Ze stonden er volledig achter als ik door had willen gaan en hebben dat alleen maar aangemoedigd.” Wat Kaag nu gaat doen, weet ze nog niet.

Demissionair premier Rutte heeft veel respect voor het besluit van Kaag:

Moeder verdrinkt kindjes van 5 en 10 in bad: ‘Gevolg van vechtscheiding’

“Émile (2) was niet alleen bij zijn grootouders”: mysterie rond Franse peuter krijgt nieuwe plottwist