in

Mysterieus drama in Rotterdam: kerngezonde katten gaan dood, honden worden ziek

Dode katten, een vermiste kat, een dode vogel en zieke honden. Wat is er aan de hand in de Rotterdamse wijk Bloemhof?

Bewoners met een huisdier staan voor een raadsel. Er wordt druk gespeculeerd over de oorzaak. “Is er rattengif gestrooid in de wijk?”

Eveline van Wanrooij trekt erover aan de bel. Afgelopen week verloor ze haar twee kerngezonde katten, Buddha (3) en Dizzy (1). “Allebei van gezond naar overleden in anderhalf uur”, zegt ze.

Buddha begon maandag uit het niets te braken en spuugde gal. Een uur later overleed de poes. Vrijdag vond ze Dizzy dood onder de bank.

Twee dode katten in huis
De ellende begon toen Eveline maandagnacht rond 01.15 uur wakker werd gemaakt door ‘een heel heftig miauw-geluid’, vertelt ze.

“Dat had ik nog niet eerder gehoord. Het was zo alarmerend dat ik uit bed sprong. Ik vond poes Buddha onderaan de trap, stuiptrekkend en hijgend als een hond.

Dat heb ik nog nooit gezien, ze had het heel benauwd.” Zij overleed voor de ogen van Eveline, nog voordat de dierenambulance er was. “Gruwelijk.”

Terwijl Eveline en haar zoontje nog de dood van hun kat Buddha aan het verwerken waren, was ook Dizzy aan de beurt.

“Vrijdagavond hadden we mijn moeders verjaardag gevierd. Om 23.00 uur kwamen we thuis. Dizzy lag niet in haar mandje en kwam niet naar ons toe.

Lees ook  Worm nestelt zich in amandelen van vrouw na eten van sushi

Alle alarmbellen gingen weer af. Ik zag plasjes braaksel in huis liggen. Toen wist ik dat ik een herhaling van maandag ging meemaken”, beschrijft ze. Maar nu was haar kind erbij.

“Ik heb onder de bank geschenen met een zaklamp. Toen scheen ik tegen de achterpootjes van Dizzy aan, die waren keihard en koud.

Ze was al uren overleden. Beide katten zijn binnen 1,5 uur van gezond naar overleden gegaan.”

‘Het moet haast wel gif zijn’
Ze kan het niet verklaren, de dood van haar katten. “Ze hebben alle twee gebraakt. Wat brengt een gezond dier dat goed eten krijgt van kerngezond naar dood in anderhalf uur? Dat moet toch haast wel gif zijn?”, denkt Eveline.

Na rondvragen in de wijk en speuren in een Facebook-groep, kwam ze erachter dat er meer dieren met mysterieuze kwaaltjes zijn in de buurt.

Zo is de kat van een buurtbewoner Stan sinds maandag de 16e spoorloos. Wat er gebeurd is, is nog onduidelijk, maar wel heeft de gemeente bevestigd dat er in de buurt van zijn huis bakken met rattengif zijn geplaatst om plaagdieren te bestrijden.

Een andere kat in de buurt is recent plotseling overleden, net als de katten van Eveline.

Lees ook  Teek die levenslange allergie voor rood vlees kan veroorzaken steekt de kop op in Nederland

Zieke honden
Maar niet alleen katten vallen op mysterieuze wijze om, ook honden worden ziek. De dierenarts in de wijk heeft te maken met een piek aan honden met dezelfde klachten als de katten van Eveline, bevestigt de arts aan Rijnmond.

“We hadden in de periode van 12 tot 18 augustus wel veel honden met dit soort klachten. Maar ik kan niet zeggen of die allemaal in Bloemhof wonen.”

En dan vond Eveline ook nog een dode ekster in de steeg waar haar katten altijd lopen.

Autopsie moet veel duidelijk maken
Ze heeft zitten Googelen om te achterhalen wat het zou kunnen zijn dat haar katten heeft geveld. “Ik las dat slakkengif dodelijk is voor katten en de symptomen daarvan komen overeen.

Er werd ook gewaarschuwd door iemand dat er gif in het Zuiderpark zou liggen, hier niet ver vandaan.”

Eveline heeft aan de gemeente gevraagd of er mogelijk ook gif is geplaatst in de buurt van haar huis. Daar heeft ze nog niks over gehoord.

Om zeker te weten wat er is gebeurd, laat ze een autopsie uitvoeren bij een van haar katten. ‘Dan hoop ik dat ze kunnen achterhalen wat er gebeurd is.

Dan kan ik de buurt waarschuwen en kunnen we in de toekomst met een gerust hart nieuwe katten nemen.”

Medewerker ambulance randt patiënte aan tijdens massage: celstraf geëist

Agent achtervolgt gevluchte tieners op geleende fiets van twee meisjes