in

Mogelijk lek bij priklocaties: wel een vaccinatiebewijs op zak, maar nooit een prik gehad

Niet daadwerkelijk een prik krijgen, maar tóch een registratie van een inenting in je corona check-app. Volgens LINDA.nl is er een lek bij verschillende GGD-locaties.

Mensen krijgen vaak al voor de prik in de bovenarm wordt gezet een vaccinatiebewijs in handen. En dan is het een kwestie van gewoon weglopen en naar huis gaan.

Het staat op de website van de Rijksoverheid duidelijk omschreven: ‘U krijgt na elke prik een bevestiging van de inenting. Hierop staan gegevens als het soort vaccin dat u heeft gekregen.

Ook als u twee prikken krijgt, ontvangt u na elke prik een bevestiging op papier.’ Volgens de redactie van LINDA.nl wordt deze bevestiging op papier al vóór het zetten van de prik overhandigd.

Lees ook  Weer Saharazand onderweg: ‘Geen spectaculaire beelden, wel kans op vieze auto’

‘Weglopen is (bijna) niet mogelijk’
Een persvoorlichter van de GGD Utrecht zegt tegen het blad dat hosts en beveiligers worden opgedragen om op ‘weglopende mensen’ te letten.

Als er mensen vroegtijdig het vaccinatieproces verlaten, dan noteert de host je gegevens en wordt alles gewist. Maar toch, ook hosts zijn mensen, en mensen maken soms fouten.

Ook bij de grote priklocatie op Schiphol zouden de vaccinatiebewijzen al voor het prikmoment worden uitgereikt.

Maar een woordvoerder van de GGD Kennemerland waar Schiphol onder valt zegt tegen LINDA.nl dat het in principe niet mogelijk is de vaccinatielocatie met een bewijs te verlaten, zonder geprikt te zijn.

“Als dat wel zou zijn gebeurd is er waarschijnlijk sprake geweest van een samenloop van omstandigheden.”

Lees ook  Agent in gezicht geschopt en bedreigd bij aanhouding Den Haag

Snelheid over zorgvuldigheid
Het systeem is volgens de woordvoerder van GGD Kennemerland ingericht om zo efficiënt mogelijk, om zo veel mogelijk mensen per dag te prikken.

Er zijn volgens hem geen concrete gevallen bekend waarbij iemand zonder een prik te krijgen op Schiphol, tóch een vaccinatiebewijs heeft gekregen.

Een woordvoerder van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge legt uit dat het ministerie met de GGD een afweging moest maken.

“Hoe zeker wil je zijn dat er niks misgaat, tegenover: hoe snel wil je prikken? Theoretisch gezien zou het kunnen dat er dan iemand tussendoor glipt.

Op ieder hoekje een stempelautomaat of uitgebreid identificeren, kan. Maar dat gaat altijd ten koste van de snelheid en dus efficiëntie.”

Discotheek in Enschede sluit voorlopig de deuren na massa-besmettingen

Doodgeschoten Dimi (30) nam fatale ruzie met ex op met haar mobiel: ’Doe normaal David’’