in

Moeder van verkrachte, vermoorde en in brand gestoken Nathalie: ‘Jij bent in mijn ogen een psychopaat’

Het hoger beroep in de zaak van de verkrachte en vermoorde Nathalie Polak (21) zorgt woensdag voor emotionele taferelen in de rechtbank. De nabestaanden van de in 2018 omgekomen Nathalie richten hun woede in een slachtofferverklaring op verdachte Gerard van D. “Zoals wij Nathalie hebben aangetroffen is gruwelijk”, zo leest de advocaat – namens de moeder – uit de verklaring voor.

In de nacht van 31 december 2017 op 1 januari 2018 vieren Nathalie en Gerard van D. samen oud en nieuw in Buren, waar zij begeleid woonde. De jonge vrouw wordt die nacht vermoord en in 2019 krijgt Van D. hiervoor 18 jaar cel en TBS. Hij ging echter in hoger beroep en die zitting vindt woensdag plaats.

Gruwelijke details
Het zijn gruwelijke details waar Van D. in 2019 voor wordt veroordeeld. Volgens de rechtbank staat het vast dat hij Nathalie twee keer met een volle wodkafles op haar hoofd sloeg, een plastic zak om haar bloedende hoofd deed en haar daarna vastbond op bed en verkrachtte. Hij maakte daar vervolgens foto’s van en stichtte brand om de sporen te wissen.

Lees ook  Aantal gevallen plotselinge hepatitis bij kinderen blijft toenemen in Europa

Volgens Van D. verliep die avond echter heel anders, zo vertelt hij tijdens het hoger beroep. Hij en Nathalie zouden een seksuele relatie hebben gehad en de toen 21-jarige vrouw zou uit het niets boos zijn geworden. Van D. claimt dat hij toen uit verweer Nathalie met een volle wodkafles buiten bewustzijn sloeg. Hij zegt haar toen wél te hebben vastgebonden, maar ontkent vervolgens de brandstichting. Ook houdt hij vol dat hij geen plastic zak over het hoofd van de vrouw heeft getrokken.

Ex-vriendinnen
Van D. heeft op zijn minst de schijn tegen, gezien het verleden. Tijdens de zitting worden verklaringen van ex-vriendinnen van de man voorgelezen. Van D. zou deze vrouwen hebben verkracht, vastgebonden en bedreigd en hij zou gezegd hebben dat hij alles in de fik zou steken als ze niet wilden meewerken. Van D. werd eerder ook al veroordeeld voor geweldpleging en verkrachting.

Lees ook  Peuter met zeldzame aandoening verliest strijd tegen Covid-19

Het zijn woorden die vanzelfsprekend lastig te verteren zijn voor de nabestaanden, die plaats hebben genomen op de publieke tribune van de rechtbank in Arnhem. Een aantal van hen zit hoofdschuddend te luisteren naar het verhaal van Van D. Sommigen hebben het er heel moeilijk mee, tranen vloeien bij een enkeling, zo ziet een verslaggever van Hart van Nederland ter plaatse.

‘Psychopaat’
Namens de moeder van Nathalie leest advocaat Nicole van Dorsselaer-Spapen een slachtofferverklaring voor. De moeder wendt zich daarin tot Van D.: “Jij bent in mijn ogen een psychopaat”, zegt ze. “Nathalie blijft altijd 21 jaar, wij hebben levenslang. Ik kan niet meer werken vanwege het trauma.”

Woensdag is de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak is.

Vier kittens in plastic Aldi-tas gedumpt in Landgraaf

Omsingelde ‘inbreker’ blijkt redder van gewonde vogel te zijn