in

Moeder Dini (82) en dochter Mirjam (52) lokken nepbankmedewerker in de val: ‘Enorm spannend’

Een heldhaftig optreden van Dini* (82) en haar dochter Mirjam* (51) uit Raalte. Door hun oplettendheid hield de politie Raalte twee nepbankmedewerkers aan.

Na dubieuze telefoontjes begon een slimme actie tégen de oplichters. ,,Ontzettend spannend’’, vertelt dochter Mirjam.

Slinks, zo omschrijven moeder en dochter de oplichtingstruc. De moeder van Mirjam werd maandagmiddag gebeld door een ‘bankmedewerker’.

,,Er werd tegen haar gezegd dat er hoge spoed was, omdat er momenteel grote geldbedragen van haar rekening werden gehaald. Ze moesten het zo snel mogelijk oplossen en kwamen daarom de pas ophalen’’, zegt ze.

Afleiding
Mirjam zelf had direct door dat het om oplichting ging. Haar moeder was overdonderd en ging mee in het verhaal van de oplichters.

,,Ik belde direct de politie, die vol wilde inzetten om deze oplichters te pakken te krijgen.’’

De nepbankmedewerkers spraken af dat ze rond twee uur de pas kwamen halen. Sinds die tijd postte de politie rond de woning van de 82-jarige Dini.

,,Het was enorm spannend voor ons. Ze mochten namelijk niets doorhebben. Rond half drie ging de deurbel en daar stond een man.

Lees ook  Daan helpt mensen uit de sneeuw met pick-uptruck: 'Al vijftig man gered'

Dat ging heel snel, net zo snel als aan de telefoon. Mijn moeder gaf de pas met een foute pincode mee aan de man, waarop hij beloofde dat een bankmedewerker direct zou terugbellen. Dat gebeurde, en bleek een afleidingstactiek’’, zegt Mirjam.

Oplichters uit Amsterdam
,,Vanaf dan begon het grote wachten. Dat was spannend, want je weet niet wat er gaat gebeuren.

Via een andere lijn hadden wij de politie aan de telefoon, waardoor we de actie konden meevolgen. Al gauw kwam de melding dat de politie aanhoudingen had verricht’’, zegt de dochter.

”De overtui­gings­kracht van deze mannen was groot. Daar viel mijn moeder voor”
– Mirjam*, dochter

Dat bevestigt de politie enkele dagen later ook. ,,Nadat we een melding kregen dat het slachtoffer gebeld was met de vraag de pinpas in te leveren, zijn wij direct ter plaatse gegaan. In de buurt hebben we gewacht op de verdachten.

Niet veel later zagen we een van de verdachten bij de woning staan die iets kreeg van het latere slachtoffer. Bij de Mettingenlaan/Schoolstraat in Raalte zijn twee verdachten aangehouden’’, laat de politie weten.

Lees ook  15-jarige neergestoken - Derde steekpartij in een week!

Vast
Het gaat om twee jongemannen van 21 jaar uit Amsterdam. Ze worden verdacht van bankhelpdeskfraude.

,,Dat is dus het opbellen door een ‘bankmedewerker’ die aangeeft dat het geld van een slachtoffer gevaar loopt of dat het bankpasje niet goed meer is’’, zegt de politiewoordvoerder.

De mannen zitten nog vast en het onderzoek loopt nog. Daarom is het nog niet duidelijk of de twee meer slachtoffers maakten.

Heterdaad
De politie en de Raalter dames willen duidelijk maken dat je ‘er zo instinkt’. ,,De overtuigingskracht van deze mannen was groot.

Daar viel mijn moeder voor. Gelukkig waren wij, en de agenten, alert. ’s Avonds bracht de politie mijn moeder nog een bos bloemen voor het heldhaftige optreden.

Ook kunnen we aanspraak maken op nazorg. Het was onze eerste keer dat we iets qua oplichting meemaakten, dan kan het direct maar een heterdaad zijn’’, zegt Mirjam.

Henry reed op hol geslagen auto klem: ‘Bestuurster was buiten westen’

Bridget Maasland stopt met haar werk na verschrikkelijk nieuws