in

Moeder Anke eet al vier jaar niet en drinkt alleen haar eigen urine

Een vullend ontbijt, lekkere lunch, warm avondmaal en de nodige tussendoortjes: voor vrijwel iedereen is dit eetpatroon de normaalste zaak van de wereld.

Anke besloot het zo’n vier jaar geleden over een hele andere boeg te gooien en stopte destijds met eten.

In plaats daarvan leeft ze van ‘prana’ en is de zon haar boterham, zoals Ryanne van Dorst (36) het uitlegt in haar nieuwe programma ‘Het Alternatief’. Zonlicht is overigens niet het enige dat Anke tot zich neemt; ook drinkt ze urine.

Anke leeft van prana
In Het Alternatief doet Anke haar nogal bijzondere verhaal. Ze vertelt tegen Ryanne dat ze al ongeveer vier jaar nauwelijks tot niet eet.

Dat is iets wat afgebouwd moet worden, maar inmiddels is Anke op het punt dat ze “de meeste dagen” niet eet.

Waar ze dan haar energie vandaan haalt? “Ik leef van prana. Dat is een naam voor levensenergie en dat zit gewoon in de lucht”, legt ze uit.

Lees ook
30 mensen gaan op de vuist bij ruzie om zak chips

High door het leven
Hoe het kan dat Anke nog altijd overeind staat? “Ik heb een lege maag en mijn energie gaat dus niet naar mijn spijsvertering.

Ik kan veel beter intunen op wat er om me heen gebeurt”, zegt ze in het BNNVARA-programma. Ook vertelt Anke een fijn gevoel te krijgen van haar levenswijze en prana. “Ik word eigenlijk high.”

Dadels of noten
Gedachteloos van alles naar binnen schuiven is iets wat Anke niet meer wil. Voordat ze aan iets begint, vraagt ze haar lichaam eerst of het wel wat wil.

Is dat het geval, dan neemt ze een handje dadels of noten. “Het is zo fijn om zo leeg te zijn, zo high te zijn op mezelf.”

In de zon staren
Anke gelooft erin dat de zon de voornaamste voedingsbron is van de mens. “Wat ik doe, is letterlijk in de zon staren”, verklaart ze.

Wanneer ze dat doet, verdwijnt haar trek als sneeuw in die situatie ook zou doen. “Dus ik voel dat de zon me voedt. Je leeft van het licht.”

Eigen urine drinken
Vorig jaar leefde Anke op liters kokoswater en afgelopen maand voedde ze zichzelf met sapjes. Maar jezelf voeden met je eigen urine is volgens de vrouw ook een optie.

Lees ook
Deze zussen zijn de oudste sekswerkers in Amsterdam en ze hebben 335.000 mannen geplezierd

“Als je het laat rijpen, als je het wegzet in de tuin, kun je het drinken of op je gezicht doen”, vertelt ze.

Waarom je dat zou doen? Anke stelt dat het je lichaam zou reinigen en het goede antistoffen met zich meebrengt voor je lijf.

En haar kinderen?
Haar beide kinderen krijgen wel gewoon te eten. Hoe zij denken over de levensstijl van hun moeder? “Soms denk ik: mama, je eet wel heel weinig.

Dan drinkt ze heel veel sap en kan ze wel heel dun worden”, vertelt haar dochter. De term hangry is er één die niet in de vocabulaire van Anke voor lijkt te komen.

Tenminste, als we haar kind mogen geloven. Sterker nog, sinds ze leeft van prana, zou ze “veel meer zichzelf” zijn. “Veel leuker, veel gezelliger. Ze is gewoon gelukkig, en dat heeft geholpen door hoe ze nu eet.”

Out of the box
Helaas heeft niet iedereen begrip voor Anke’s levenswijze en dat begrijpt ze ook wel. “Het is zo out of the box en trapt zoveel heilige huisjes omver”, vertelt ze. Gelukkig heeft ze zelf haar doel duidelijk voor ogen. “Zo kan ik het leven nog meer tot me nemen.”

Politie stopt ondervraging omdat verdachte afschuwelijke scheten laat

Hond met 60 km/u achter auto aangesleept in Soest