in

’Milieubewuste’ rietjes zijn levensgevaarlijk voor jonge kinderen: meldingen verstikking

Het is de grootste nachtmerrie van elke ouder: je kind zien stikken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen maanden 3 meldingen ontvangen van ouders van jonge kinderen die bijna zijn gestikt na het sabbelen op een papieren rietje. De toezichthouder is woensdag een onderzoek gestart.

Plastic rietjes zijn sinds vorig jaar 3 juli verboden, omdat wegwerpplastic slecht is voor het milieu. Bedrijven zetten daarom papieren rietjes in als alternatief, maar die blijken niet zonder gevaar voor jonge kinderen.

Lees ook  Man die agent doodreed zat naar vechtsportwedstrijd te kijken

De rietjes worden zacht wanneer kinderen daarop sabbelen. Hierdoor kunnen stukken van het papier loskomen, waardoor een papieren prop ontstaat die vast blijft zitten in je keel. De NVWA roept ouders en verzorgers op zich te melden met soortgelijke ervaringen om een beter beeld te krijgen van de risico’s.

Lees ook  Nathalie toont bizarre truc voor grotere borsten

Verboden
De NVWA adviseert ouders en verzorgers van jonge kinderen om goed op te letten als zij een papieren rietje gebruiken. Laat kinderen van 0 tot 3 jaar alleen papieren rietjes onder toezicht gebruiken om verstikkingsgevaar te voorkomen, aldus de toezichthouder.

De NVWA vraagt ouders en verzorgers om een melding te maken als hun kinderen ook ooit dit soort problemen hebben gehad met een papieren rietje.

Gijzelnemer Apple Store reed in AH-bezorgbus, Halsema noemt Bulgaarse gijzelaar ‘ongelooflijk dapper’

Explosief materiaal op vest gijzelnemer: ‘Je moet van het ergste uitgaan’