in

Met een mes in zijn borst stierf Yüksel (47) op de stoep van zijn woning na biertje drinken

Met een mes in zijn borst stierf de 47-jarige Yüksel afgelopen december op de stoep van zijn woning in de Arnhemse wijk Geitenkamp.

Terwijl zijn vriend Bertus, die hem doodstak, wegvluchtte, probeerden voorbijgangers in de Willem Beijerstraat de hevig bloedende Arnhemmer te redden.

Twee dagen na het steekincident op maandag 6 december werd de 54-jarige Bertus ter M., die in een schuur sliep, door een arrestatieteam ingerekend.

Donderdagmiddag verscheen hij, in het bijzijn van de nabestaanden van de omgekomen man, voor het eerst voor de rechtbank in Arnhem.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van moord dan wel doodslag. Verdachte Bertus zou Yüksel opzettelijk van het leven hebben beroofd.

Het steekincident vormde het even trieste als ongelukkige slot van een avondje samen bier drinken, stelt Bertus.

Vorige week tijdens een reconstructie bij de woning probeerde Bertus de rechercheurs precies voor te doen wat er die fatale winteravond gebeurde.

Draaien
Onder het bier drinken kregen de mannen ruzie. Yüksel zou volgens Bertus een mes uit de lade hebben gepakt en hem hebben willen steken. Om aan zijn vriend te ontkomen, probeerde Bertus naar buiten te vluchten.

Lees ook  Donny M. misbruikte eerder jongetje en bedreigde andere jongetje

Bij de deur ontstond een worsteling, waarbij Bertus het mes zou hebben gedraaid. Toen ze samen vielen, drong het mes door de val ongelukkig het lichaam van Yüksel binnen.

‘Hij viel mij aan’
Bertus trok het er nog uit, maar raakte in paniek en ging ervandoor. Hij zou nog ramen van woningen hebben gebonsd voor hulp.

Maar op de Geitenkamp, vertelde hij de recherche later, doet niemand ’s avonds laat nog open. Zelf 112 bellen kon niet, hij had geen telefoon.

,,Ik ben het slachtoffer. Hij viel mij aan”, zei Bertus donderdagmiddag via de videoverbinding tegen de rechters vanuit de Penitentiaire Inrichting Arnhem.

Het was zelfverdediging, noodweer, betoogde zijn raadsman Jamil Roethof in zijn verzoek om het voorarrest van zijn cliënt op te heffen.

Dna op moordwapen
Het OM gelooft niets van het verhaal van Bertus. Zo is op het moordwapen enkel dna van Bertus aangetroffen.

De verdachte zweeg eerst een maand, aldus de officier van justitie, en begon toen te liegen dat hij het slachtoffer niet kende en ooit bij hem thuis was geweest.

Lees ook  Misbruikte dochter (15) spreekt moeder toe: ‘Je keek toe hoe ik mis bruikt werd. Hoe hard ik ook huilde’

Volgens de officier is het opvallend dat de telefoon van Yüksel is verdwenen. Even na het delict rond half elf ging het uit, precies in de richting waarin de verdachte was weggevlucht.

Een getuige, waar de verdachte daarna die avond aanklopte, vertelde de politie dat Bertus hem om een mes had gevraagd zodat hij een simkaartje uit een telefoon kon halen.

Verwardheid
Het OM heeft de patholoog-anatoom gevraagd of de steekwond kan kloppen met de verklaring van Bertus.

Volgens hem had Yüksel een aanval van acute verwardheid en zou hij dingen hebben gezien die er niet waren.

Het OM heeft het medisch dossier van het slachtoffer aan een forensisch arts voorgelegd met de vraag of Yüksel ‘vatbaar was voor een delirium’. Een psycholoog en een psychiater onderzoeken de geestesgesteldheid van Bertus.

In april gaat de strafzaak verder. Bertus blijft vastzitten. Er zijn op dit moment alleen maar ‘ernstige bezwaren bijgekomen’, legde de rechtbank hem uit.

Weer Saharazand onderweg: ‘Geen spectaculaire beelden, wel kans op vieze auto’

Jongen (14) valt uit nieuwe vrijevaltoren en overleeft dat niet