in

Meisje brengt vriendin vanwege veiligheid naar station maar wordt op terugweg zelf aan gerand in Ede

Een 17-jarig meisje uit Ede wilde een vriendin afgelopen mei niet alleen in het donker over straat laten gaan en liep met haar mee naar station Ede-Wageningen. Om vervolgens op de terugweg naar huis zelf aangevallen te worden.

De officier van justitie eiste dinsdag een gevangenisstraf tegen een 23-jarige plaatsgenoot voor mishandeling, aan randing, bedreiging en het vernielen van haar spullen.

Ze wil dat de verminderd toerekeningsvatbaar verklaarde man aansluitend op de celstraf naar een kliniek gaat.

S*ksuele voorstellen
De meiden zagen de man die 18de mei al en hoorden dat hij iets naar ze schreeuwde. Toen de vriendin in de trein was gestapt en het meisje terugliep naar huis, zag ze hem weer.

Hij sprak haar aan, gaf haar zijn telefoonnummer, noemde zijn naam en bleef achter haar aan fietsen.

Hij zei dat ik mijn bek moest dichthou­den en deed een hand op mijn mond

Hij begon haar s*ksuele voorstellen te doen. Ze liet hem weten dat ze daar niet van gediend was en dat ze met rust wilde worden gelaten.

Vastgepakt
Op het fietspad langs het spoor zette hij zijn fiets weg. Zij liep verder in de richting van haar woning.

Op een gegeven moment voelde ze dat ze van achteren werd vastgepakt. Hij sloeg een arm om haar keel en trok hard aan haar haren.

Lees ook  31- jarige moeder martelt haar 18 maanden oude baby met scheermessen en bleekmiddel

,,Mijn adem stokte even”, zegt ze in haar aangifte. Vervolgens kreeg ze een klap tegen haar kaak.

,,Hij zei dat ik mijn bek moest dichthouden en deed een hand op mijn mond. Hij duwde me hard tegen de grond waardoor ik viel.”

Ze zag haar telefoon op de grond liggen en deed snel een noodoproep. Hij pakte het toestel en ging ervandoor.

B*llen
Ze rende in de richting van haar woning en zag hem opnieuw. ,,Hij kwam weer naast me lopen en zei dat ik kalm moest blijven anders zouden er erge dingen gebeuren.” Hij pakte haar daarbij bij de b*llen.

Toen ze een man zagen gaf hij haar telefoon terug en zei dat ze geen politie mocht bellen. Hij trok haar naar zich toe en wilde een kus hebben.

Om ervan af te zijn gaf ze die. Eindelijk ging hij weg. Ze rende naar huis. Daar ontdekte ze dat haar oortjes kapot waren gegaan. Ze belde de politie en de man werd gepakt.

Psychose
Hij erkende op de zitting dat hij het meisje had gezien die avond. ,,Ik ben een stukje opgelopen met een aardig meisje.

Bij het afscheid heeft zij mij een kus gegeven.” Volgens hem was het er allemaal vriendelijk aan toe gegaan en had hij haar met geen vinger aangeraakt.

Lees ook  De dochter (10) van Jan werd mis bruikt door een kinderlokker: ‘Ze liep vier weken met dat geheim’

Bij zijn aanhouding was hij zo verward dat er een psychiater bij werd gehaald. Die constateerde dat de man psychotisch was.

Inmiddels is de psychose grotendeels weggeëbd, maar volgens deskundigen is het noodzakelijk dat de man naar een kliniek gaat. Hij kan daar op 8 december terecht.

Beschermd wonen
De officier van justitie vindt dat behandeling voorop moet staan. Ze eiste een gevangenisstraf van 400 dagen waarvan 197 dagen voorwaardelijk.

Dat zou betekenen dat de man vanuit detentie rechtstreeks naar de kliniek kan.

Na de behandeling daar zou nog een ambulante behandeling moeten volgen en uiteindelijk zou de man beschermd moeten gaan wonen.

Vroeger nooit bang
,,Ik was vroeger nooit bang. Had er nooit moeite mee om in het donker naar huis te fietsen”, zei het meisje tijdens het uitoefenen van haar spreekrecht. Nu durft ze niet meer ’s avonds alleen over straat.

Ze heeft studievertraging opgelopen en vordert een schadevergoeding daarvoor. Ook wil ze 2500 euro smartengeld. Ze heeft inmiddels hulp gezocht. ,,Ik wil niet meer bang zijn.”

Tegen de verdachte zei ze dat ze hoopt dat hij hulp krijgt en dit aanneemt. Maar de verdachte bleef herhalen dat hij vals wordt beschuldigd.

Uitspraak: over twee weken.

André Hazes zet schoen bij ex Monique

Zo herken je dementie bij je huisdier