in

Meisje (15) moet volgens woeste vader gratis werken, Jumbo voelt zich ‘aan schandpaal genageld’

Wel werken, maar niet betaald krijgen: dat overkomt de 15-jarige dochter van Arjan van de Groep in de lokale supermarkt in Aalten. Hij is woedend. ,,Belachelijk, dit is puur onrecht”, zegt hij.

‘Hier zakt mijn broek van af’, schrijft de Aaltenaar in een bericht op Facebook waarin hij zijn frustratie uit. In korte tijd kreeg hij meer dan tweehonderd reacties.

Supermarkt Jumbo Leussink uit Aalten voelt zich hierdoor ‘aan de digitale schandpaal genageld’ en had liever eerst de kans gekregen de zaak goed uit te zoeken.

,,Daar zijn we nu druk mee bezig. Het is jammer dat er gelijk een bericht op Facebook komt”, zegt supermarkteigenaar Tijn Leussink.

De kwestie: het 15-jarige meisje werkt in de avond twee uurtjes bij de supermarkt in Aalten. In die tijd moet ze een bepaalde productie halen.

Dat is haar een paar keer niet gelukt en daardoor heeft ze regelmatig een uur langer moeten doorwerken.

Logisch, zou je zeggen, ware het niet dat ze dit extra uur niet betaald krijgt en ze krijgt er evenmin compensatie voor. ,,Dat kan toch niet? Wie gaat er nou een uur voor niks werken?”, zegt Van de Groep.

Lees ook  38-jarige Jane Vermelis vermist vanuit Den Bosch

‘Dit kan en mag niet’
,,Dit kan én mag natuurlijk niet”, zegt vakbondsvoorzitter Bas van Weegberg van FNV Jong. ,,Elk uur werk móet je betaald krijgen.

Maar er werken natuurlijk veel jonge mensen in de supermarkt, die nog niet goed weten wat hun rechten zijn. Daar wordt nog wel eens gebruik van gemaakt.”

Winkeleigenaar Tijn Leussink kent het verhaal en zoekt uit wat er precies is gebeurd. ,,Misschien heeft zij iets verkeerd begrepen.

Maar het kan ook dat de leidinggevende iets fout heeft gedaan. Als dat zo is, moeten we dat herstellen”, zegt Leussink.

Er is al contact geweest tussen de winkel, de vader én zijn dochter. Van de Groep: ,,Uiteraard heeft zij eerst gepraat met haar leidinggevende.

Behalve een ‘sorry’ en een chocoladereep kwam daar niks uit, geen compensatie en geen betaling van de gewerkte uren.

Daarna heb ik nog gebeld met de winkel, maar hun reactie kwam erop neer dat het ‘gewoon zo werkt’. Dat kan niet, dat is belachelijk. Puur onrecht.”

Misschien toch betaald
Leussink benadrukt dat niemand bij hem werkt zonder daarvoor betaald te krijgen. ,,Wij hebben een systeem van productiviteit, en het halen van de productie kan binnen de tijd die daarvoor staat, als je doorwerkt.

Lees ook  Versoepelingen komen er, maar coronabesmettingen lopen op en druk op zorg blijft

Maar als het niet lukt, is het zeker niet zo dat je moet werken tot het wel is gelukt. En al helemaal niet zonder betaald te krijgen.”

Leussink sluit niet uit dat de tiener de extra gewerkte uren alsnog krijgt uitbetaald. Hij wil graag nogmaals in gesprek met Van de Groep om de lucht te klaren.

”Het is zeker niet zo dat je moet werken tot het wel is gelukt. En al helemaal niet zonder betaald te krijgen”
– Tijn Leussink, Jumbo Aalten

Het meisje werkt inmiddels niet meer bij de Jumbo in Aalten. ,,Die paar euro die ze mist kan ze wel van mij krijgen”, zegt vader Van de Groep.

Overigens hoeft dat waarschijnlijk niet lang, want van verschillende kanten heeft zij al weer een nieuwe baan aangeboden gekregen na het Facebook-bericht van Van de Groep.

FNV Jong gaat ook nog contact opnemen met de tiener om haar te ondersteunen. ,,Zodat ze het geld waar ze recht op heeft, alsnog betaald krijgt”, zegt FNV-voorzitter Van Weegbree.

“Ben jij diegene die zo bang bent?”: leger Myanmar schiet Khin Myo Chit (7) dood terwijl ze op schoot zit bij haar vader

Jongste loterijwinnares ooit leeft nu van een uitkering en is haar rijbewijs kwijt na cocaïnegebruik