in

Mariska worstelt overvaller haar winkel uit: ‘Hoe dúrf je in deze magere tijden geld van mij te vragen?’

Opeens staat er vanochtend een overvaller achter Mariska Rossel in de keuken van haar winkel BijMaris.

Hij eist geld maar wordt verrast door de woedende reactie van de eigenaresse, die hem de winkel uit probeert te krijgen. ,,Hoe dúrf je in deze magere tijden geld van mij te vragen? Ik heb helemaal geen geld!’’

Eerst denkt Rossel dat het om een pakketbezorger gaat. Maar terwijl de overvaller haar met een paar felblauwe ogen boven zijn mondkapje aanstaart wordt het de winkelier uit Lochem meteen duidelijk dat de komst van deze jongen, die ze rondom de 20 jaar oud schat, slecht nieuws betekent.

Als hij haar sommeert om naar de kassa te gaan, wordt ze kwaad. ,,Ik zeg altijd tegen de meiden die hier werken, dat ze bij een overval gewoon het geld moeten meegeven.

Maar ik werd zó boos. We hebben het nu met corona als ondernemer al zo zwaar en dan komt zo’n gozer je ook nog eens overvallen.’’

Bekogeld met broeken
Al worstelend belandt Rossel met de overvaller bij de balie in de winkel. De verbaasde overvaller grijpt een stapel netjes opgevouwen broeken en begint haar met de kledingstukken te bekogelen.

Rossel pakt haar telefoon om de politie te bellen. De overvaller probeert vervolgens haar telefoon af te pakken.

Ze begint zo luid mogelijk om hulp te schreeuwen, ook al is er niemand anders in de zaak. Haar winkel ligt in een zijstraat van het Lochemse centrum.

Lees ook  Auto met daarin vader en kind vliegt spontaan in brand op de snelweg

De kans is niet groot dat iemand haar hoort in de binnenstad, waar het door corona veel stiller is. Maar toch schrikt het geschreeuw haar tegenstander af.

Vlucht de deur uit
Zonder verder iets te stelen neemt de overvaller de benen. Hij vliegt de deur uit richting de schouwburg die om de hoek ligt. Rossel, die stijf staat van de adrenaline, belt 112.

Als ze het signalement van de dader heeft doorgegeven alarmeert ze andere winkeliers via de appgroep van de Lochemse Ondernemers Vereniging.

,,Ik wilde niet dat andere mensen met een winkel verrast zouden worden door die vent’’, vertelt ze.

Dan staat haar gealarmeerde man al in de winkel. Kort daarna verschijnen de eerste agenten. Tegelijkertijd zijn meerdere agenten al op zoek in de omgeving van het centrum naar de in blauwe trainingsbroek gestoken overvaller. Via Burgernet wordt het signalement verspreid.

”Ik voel me gesterkt door de politie. Ze hebben het echt heel goed gedaan. De technische recherche en de normale recherche waren hier razendsnel.”
– Mariska Rossel, eigenaresse van kledingwinkel BijMaris

Het leidt ertoe dat zowel agenten als burgers al zoekend door de kleine binnenstad lopen. Maar op één of andere manier weet de overvaller te ontkomen.

Lof voor politieoptreden
,,Ik ben heel erg blij hoe snel de politie hier was’’, vertelt Rossel in haar winkel. Nu, een paar uur na de overval, begint het besef in te dalen dat het verkeerd af had kunnen lopen.

Lees ook  Lichaam gevonden in speeltuin Leeuwarden

Af en toe staan de tranen haar in de ogen. Rossel veegt die tranen echter elke keer resoluut weg.

,,Ik voel me gesterkt door de mensen van de politie. Ze hebben het echt heel goed gedaan. De technische recherche en de normale recherche waren hier razendsnel.

Als je ziet hoe serieus ze het nemen en hoeveel werk ze er van maken om te achterhalen wie die overvaller was, dan doet dat mij goed.’’

Beveiligingsbeelden
Uiteindelijk kon de technische recherche volgens Rossel niet veel doen. De overvaller droeg handschoenen.

Maar andere rechercheurs verzamelen beveiligingsbeelden van diverse winkels in en rondom het centrum. ,,Het zou zomaar kunnen dat de overvaller daarop staat’’, hoopt Rossel.

”Morgen ben ik er gewoon. Dit gaat mij niet klein krijgen.”
– Mariska Rossel, eigenaresse van kledingwinkel BijMaris

Dan klopt een bekende zachtjes op de deur. Ze brengt bloemen. De tranen mogen nu toch even vloeien. ,,Dit is al de derde bos. Ik voel me erg gesteund door de mensen hier.’’

Of ze de dader pakken of niet, Mariska Rossel staat morgen weer in haar winkel. ,,We sluiten de boel voor vandaag.

Ik ga nu naar mijn kinderen en even bijkomen. Morgen ben ik er gewoon. Dit gaat mij niet klein krijgen.’’

Fout of goud: De Sushi-Taart is een hit en zó maak je hem!

‘Rijbewijs wordt duurder en je moet meerdere toetsen doen’