in

Man wijst onterecht tweelingbroer aan als verkrachter, blijkt uit nieuw DNA-onderzoek

De 28-jarige Rick K. uit Zuidlaren, verdachte in een Drentse zedenzaak, dacht handig gebruik te maken van het feit dat hij hetzelfde DNA deelt met zijn eeneiige tweelingbroer. Hij hoopte de dans te ontspringen door zijn broer aan te wijzen als mogelijke dader. Nieuw DNA-onderzoek zorgt nu voor een doorbraak: hieruit blijkt nagenoeg zeker dat hij in 2019 een 76-jarige vrouw heeft verkracht.

De verkrachting vond in juli 2019 plaats in een natuurgebied bij Schipborg. Omdat de verdachte bleef ontkennen en zijn broer aanwees, besliste de rechtbank in Assen in augustus 2020 dat nieuw DNA-onderzoek moest worden verricht.

Lees ook
Dochtertje (9) van vermoorde Eva Balogh had een vermoeden: 'Mama is door papa vermoord'

Met dit nieuwe DNA-onderzoek zou het verschil in vrijwel identieke erfelijk materiaal van eeneiige tweelingen kunnen worden vastgesteld. Vandaag legden de onderzoekers de uitkomsten voor aan de rechtbank. Volgens hen zijn er vijf bruikbare verschillen gevonden in het DNA-materiaal van de eeneiige broers. Hierdoor kan nagenoeg met zekerheid het DNA dat is gevonden op de kleding van de vrouw gelinkt worden aan de juiste persoon, namelijk K.

Eerste keer dat impasse is doorbroken
Tot dusver kwam het in strafzaken waarbij eeneiige tweelingen waren betrokken en het bewijs uitsluitend bestond uit een DNA-spoor, vrijwel altijd tot een vrijspraak. Dat kwam omdat de rechter het spoor op basis van een standaard DNA-onderzoek niet kon toeschrijven aan de ene of de andere helft van de tweeling. Dit is de eerste keer dat die impasse in een strafzaak is doorbroken.

Lees ook
Arnhem bouwt 750 tot 800 permanente plekken voor asielzoekers

Ondanks de uitkomsten van het DNA-onderzoek blijft K. ontkennen dat hij diegene is die in 2019 de oudere vrouw in het bos heeft verkracht. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit de telefoongegevens dat K. de dader zou moeten zijn. K. zei dat hij die middag bij vrienden was om een crossauto op te knappen. De mannen bevestigen dit, maar zeiden ook dat K. een tijdlang weg is geweest. Hij werd ook opgepakt omdat de agenten hem herkenden van een opvallend loopje dat het slachtoffer beschreef.

Marco Borsato met spoed naar het ziekenhuis gebracht: ‘Dit is er gebeurd’

Monique Westenberg steelt eten in pretpark Toverland