in

Man vermomd als uitvaartmedewerker berooft en mishandelt kersverse weduwe (82): ‘Hoe laf kun je zijn?’

De echtgenoot van een 82-jarige vrouw uit Velp was net overleden. Die dag belde een keurig geklede man aan en ze meende dat het iemand van het uitvaartcentrum was om te praten over de crematie. Het bleek een overvaller.

,,Hoe laf kun je zijn?”, vroeg de officier van justitie zich dinsdag af voor de rechtbank waar hij een gevangenisstraf van zes jaar eiste tegen een 36-jarige Edenaar voor de nare overval op 7 september.

De hoogbejaarde vrouw zegt in haar aangifte dat de man, eenmaal binnen in haar appartement, schreeuwde dat hij geld wilde, dat hij haar bij de keel pakte en haar wurgde. Hij sleurde haar mee naar een kantoortje, zegt ze, deed een tiewrap om haar pols, sloot haar op en ging er met 10.000 euro vandoor plus 1300 euro aan buitenlandse valuta, bankpassen en identiteitskaarten.

Vrouw was doodsbang
Buren hoorden de vrouw om hulp en konden haar bevrijden. De vrouw vertelde dat ze doodsbang was geweest. Ze is diezelfde dag uit haar appartement vertrokken, ze durfde er niet meer te wonen.

Op basis van camerabeelden en dna op de tiewrap werd de Edenaar ruim een week later aangehouden. Hij bleek pas een paar maanden op vrije voeten te zijn. Hij ontkende op de rechtbank dat hij geweld had gebruikt.

Hij had een tip gekregen, zei hij, dat er veel geld te halen was bij de vrouw. ,,Er zou 50.000 euro liggen, mevrouw zou in de war zijn en het zou een makkelijk iets worden.”

Hij wilde niet zeggen van wie de tip kwam. Hij verwachtte dat ze 65 jaar was en dat haar man enkele maanden eerder was overleden. Hij sprak tegen dat hij doelbewust een colbert en een wit overhemd had aangetrokken om de vrouw op het verkeerde been te zetten. Die kleren droeg hij wel vaker, stelde hij. Later die dag had hij echter een trainingsjack aan, zo is op camerabeelden te zien. Hij verkleedt zich vaak meermalen per dag, zei hij. ,,Dat is een tik van mij.”

Lees ook  S*ks met de buren: Het begon met het lenen van een hogedrukspuit…

Schaamte
Hij zei het verschrikkelijk te vinden dat hij dit had gedaan. ,,Ik kan wel door de grond zakken van schaamte dat ik me heb laten verleiden om dit te doen.”

Hij gaf de helft van de buit na de overval aan de tipgever. Zijn aandeel ging binnen een week op aan blowen, gokken en hotelkosten.

Hij had de angst in haar ogen gezien, reageerde hij op vragen van de rechtbank. Maar het weerhield hem er niet van door te zetten. ,,Ik kwam daar voor het geld en zag geen weg terug.”

De neef van de vrouw was op de zitting. Zijn tante was er niet toe in staat, vertelde hij. ,,Het gaat niet goed met haar.”

Gehuld in haar verdriet
Zijn tante had een jaar lang de zorg over haar echtgenoot gehad en twee dagen voor de overval afscheid van hem moeten nemen. ,,Niet te bevatten wat er dan gebeurt. Op een ochtend dat ze gehuld is in haar verdriet wordt ze overvallen in haar eigen omgeving.” Hij vindt het ‘mensonterend’.

Lees ook  Vrouw runt illegaal kinderdagverblijf, verstopt 26 “vuile en bezwete kinderen” achter valse muur voor politie

Tot op de dag van vandaag, aldus de neef, herhaalt zijn tante hoe de overvaller haar bij de keel greep, haar op de grond gooide, schreeuwde om geld, en haar vervolgens aan haar lot over liet. ,,Ze was bang om dood te gaan. Dat vertelt ze aan iedereen.”

Aan rouwverwerking is zijn tante nog steeds niet toegekomen. ,,Ze ziet alleen die kerel voor zich.”

De enveloppen met geld die de overvaller buitmaakte, waren bedoeld voor een reis die zijn tante wilde maken met zijn moeder. Als dank voor de hulp bij de zorg van haar man. ,,Daar is ook geen sprake meer van.”

De neef liet de verdachte weten geen prijs te stellen op diens ‘gespeelde excuses’.

De officier van justitie gelooft ook niet in het berouw van de verdachte. ,,Dat je de angst in de ogen van mevrouw ziet en dan doorzet. Om je de ogen uit het hoofd voor te schamen.”

Hij vindt dat een vordering van 16.000 euro kan worden toegewezen. Het gaat om de buit van 10.000 euro en 6000 euro smartengeld.

Drugsverslaving
De verdachte heeft eerder begeleiding gehad van de reclassering en er zijn pogingen geweest hem behandeld te krijgen, onder meer voor drugsverslaving. Maar het liep allemaal spaak. De reclassering liet weten niets meer te kunnen beginnen met hem. De kans op herhaling wordt ingeschat als hoog.

De verdediging vindt niet dat er bewijs is dat er fysiek geweld is gebruikt en verzocht de rechtbank een lagere straf op te leggen.

Opmerkelijk gesprek met ‘GGD-medewerker’ duikt op: ‘Niet vaccineren, vertrouw op immuunsysteem’

Victoria heeft opvallende verslaving: ‘Ik had onlangs een heet trio met een vader en zijn zoon’