in

Man die gisteren zwaantjes doodschoot alweer vrij

Aalsmeerderbrug, een dorp in Noord-Holland nabij Aalsmeer, werd zaterdag opgeschrikt door een schokkend incident van dierenmishandeling. Een man schoot op zijn erf vier jonge zwanen dood, wat door verschillende buurtbewoners werd gezien, waaronder Mila Maarse. “Er moet iets mis zijn in je hoofd als je zoiets doet,” aldus Mila, die het nog steeds niet kan geloven.

Mila herinnert zich het moment als de dag van gisteren: “Ik was mijn bed aan het opmaken toen ik plotseling knallen hoorde. Ik keek naar buiten maar zag eerst niets. Bij de volgende schoten zag ik mijn overbuurman op zijn knieën in het gras zitten, schietend op twee volwassen zwanen en hun vier jongen.”

Lees ook
Lach jij de hele dag met je collega’s? Dan werk je veel harder en ben minder gestrest!

Diep geschrokken rende Mila samen met haar vriend naar buiten: “Andere buren stonden al op straat en vertelden dat kogeltjes tegen hun ramen waren gekomen. Ik schreeuwde naar de overkant: ‘Wat ben je aan het doen? Je schiet op zwanen! Stop onmiddellijk! Ik bel de politie.’”

De man stak vervolgens de straat over en bood zijn excuses aan, met de belofte het nooit meer te doen. Ondanks zijn verontschuldigingen werd de politie gebeld. “De politie arriveerde met vier man sterk en later kwamen er meer om de wapens van de man te inspecteren. We moesten een tijd wachten tot de zwanenhulp arriveerde.”

De twee volwassen zwanen bleven ongedeerd, maar hun vier jongen overleefden het niet. “Het is echt verschrikkelijk. Ik ben een grote dierenvriend, maar dit raakt iedereen diep,” vertelt Mila aan Hart van Nederland. De buurtbewoners waren zichtbaar aangeslagen en verdrietig.

Mila legt uit dat de man eerder op ganzen heeft geschoten, wat verklaart waarom hij meerdere geweren had. “Hij wil geen vogels op zijn land. Dat is zijn uitleg,” zegt ze. “Hij is een bijzondere man, rustig en een beetje introvert. Je zou niet verwachten dat hij zoiets zou doen. Vanmorgen fietste hij gewoon weer met zijn vrouw naar de kerk.”

Lees ook
Dankzij jouw vriendin/vrouw krijg jij als man een buikje… en dit is de reden

Een dag na het incident zit Mila nog vol emoties: “Het is ongelooflijk en verdrietig. Ik wil graag iets doen om het uit mijn hoofd te krijgen, maar ik weet niet wat. De buren zijn ook nog steeds aangeslagen.”

De man werd zaterdag gearresteerd. De politie bevestigt dit: “Deze man wordt verdacht van het doodschieten van vier jonge zwanen met een luchtdrukwapen. Hij is aangehouden en verhoord, en we hebben meerdere luchtdrukwapens in beslag genomen.”

De politiewoordvoerder laat weten dat justitie binnenkort beslist over verdere strafvervolging. “De verdachte is zaterdag vrijgelaten. De twee volwassen zwanen zijn door een professioneel bedrijf gevangen en elders uitgezet,” aldus de politie.

Jongen stort huilend ineen omdat hij ácht uur moet werken!

Luca (22) doodgestoken: ‘Zo’n lieve jongen, dit is niet te bevatten’