in

Lockdown pas van tafel als meeste 60-plussers zijn ingeënt

De coronamaatregelen kunnen pas worden versoepeld als de meeste 60-plussers in Nederland zijn gevaccineerd.

Het kabinet is daarom van plan de huidige lockdown in elk geval tot in april te verlengen, net als de Duitse bondskanselier Merkel nu doet.

Het is een sombere boodschap die demissionair premier Rutte dinsdagavond zal verkondigen tijdens zijn persconferentie.

De huidige coronamaatregelen worden niet versoepeld. De besmettingscijfers én het aantal ziekenhuisopnames zijn te hoog om de teugels te laten vieren.

Dat betekent dat de avondklok na 1 april van kracht blijft. De horeca blijft potdicht en ook de terrassen mogen met Pasen niet open.

Ook is het voorlopig niet toegestaan om meer dan een bezoeker te ontvangen. Verder hoeven hogescholen en universiteiten er niet op te rekenen dat zij op korte termijn fysiek college kunnen geven.

Ouderen prikken
Waarschijnlijk duren de huidige maatregelen nog de hele maand april. ,,Als de meeste 60-plussers zijn gevaccineerd, kunnen we écht weer wat’’, stelt een kabinetsbron.

,,Dan is het niet meer zo erg dat je zevenduizend besmettingen per dag hebt: het zijn vooral ouderen die in het ziekenhuis belanden.’’

Lees ook  Ruud de Wild ligt in kritische toestand in het ziekenhuis

”Als de meeste 60-plus­sers zijn gevacci­neerd, kunnen we écht weer wat”
– Kabinetsbron

Naar verwachting hebben de meeste 60-plussers – op zijn vroegst – begin mei hun eerste prik gehad. Daarna liggen versoepelingen in het verschiet.

De vaccinatiecampagne liep vorige week vertraging op toen het prikken met het AstraZeneca-vaccin enkele dagen werd stilgelegd. Zo’n 110.000 prikken gingen niet door. Die vaccinaties worden de komende weken ingehaald.

Duitsland
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt het veel te vroeg om de coronamaatregelen in haar land te versoepelen.

Maandag zal zij bij de leiders van de Duitse deelstaten aandringen op een verlenging van de lockdown tot in april. Vanwege de derde golf in Duitsland komt er een ‘noodrem’ op bestaande versoepelingen.

,,Wij kijken met meer dan een schuin oog naar de Duitse situatie’’, zegt een Haagse ingewijde. Zondagmiddag kwam een deel van het kabinet bijeen in het Catshuis om de actuele situatie te bespreken.

En die situatie is niet goed, zeggen experts van het Outbreak Management Team (OMT). De besmettingscijfers liggen al een paar dagen boven de zevenduizend en ook het R-getal is te hoog: honderd mensen besmetten nu zo’n 113 anderen.

Lees ook  Man gooit zijn fiets tegen auto van bejaarde man na botsing

Geen aanscherping
In Duitsland worden sommige coronamaatregelen aangescherpt, maar in Nederland is daar voorlopig geen sprake van.

,,Het is voor velen al een bittere pil dat de terrassen niet open kunnen en de avondklok van kracht blijft’’, zegt een kabinetsbron.

,,En voor regeringspartij D66, die net de verkiezingen heeft gewonnen, is aanscherping helemaal geen optie.’’

Afgelopen vrijdag zei D66-leider Sigrid Kaag dat Nederland ‘heel snel af moet’ van de avondklok, zeker nu komend weekeinde de zomertijd ingaat.

D66-minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) zei te hopen dat het hoger onderwijs weer open kan.

,,We hebben natuurlijk zorgen over de besmettingscijfers, maar we zien ook hoe het gaat met de studenten.’’

Toch lijkt het erop dat de D66-bewindspersonen zich er nu bij neerleggen dat de komende weken niet kan worden versoepeld.

,,Die derde golf is er gewoon’’, stelt een ingewijde. ,,Je kunt nu niet zeggen: we gaan de boel weer opengooien.

Daar is het echt te vroeg voor. Het probleem is ook dat mensen zich niet goed meer aan de regels houden. Dat helpt niet.’’

Kabinet denkt over avondklok vanaf 22.00 uur, streep door meivakantie

Opgedroogde druppels in de douche worden vaak aangezien voor kalk, maar het is iets anders