in

Leukemiepatiënt Floor (15) kan met 2G nergens naartoe: ‘Ik zit straks wéér in een cocon’

Op de persconferentie van vrijdagavond werd gesproken over het invoeren van een 2G-systeem en dat is een flinke domper voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden.

Zo ook voor de 15-jarige Floortje Haank uit Zutphen. Ze lijdt aan leukemie en heeft daardoor een te lage weerstand.

De chemotherapie zat er net op en Floor had al plannen gemaakt om met vriendinnen erop uit te gaan. Toch gooit de laatste persconferentie helaas roet in het eten.

“Het is niet eerlijk. Ik kon eindelijk mijn leven weer oppakken en dan zegt Mark Rutte dat ze gaan nadenken over een 2G-regel. Ik barstte in tranen uit.”

Het 2G-systeem geldt alleen voor mensen die gevaccineerd zijn of genezen zijn. Niet-gevaccineerden zoals Floortje vallen daar dus buiten.

Lees ook  Pfizer-vaccin voor kinderen op 15 december in Nederland

“Ik wil mezelf graag laten testen, dat is peanuts vergeleken met de chemotherapieën die ik heb gehad, maar nu word ik gewoon buitengesloten.”

Terug in de cocon
Moeder Neeltje Verpoorten is verbaasd over de maatregel en laat dat ook in een bericht op Facebook weten. “Floortje is er zo erg aan toe.

Ze heeft net haar laatste chemo gehad en wilde nu eindelijk haar leven weer oppakken, na drie jaar in een cocon geleefd te hebben. Ze wil net zoals elke tiener weer genieten van het leven.”

In het vaccin van Pfizer dat Floortje toegediend zou krijgen zit het stofje polyethyleenglycol (PEG) en dat zit volgens Verpoorten ook in een van de chemo’s waar Floortje allergisch voor is.

“Hoe graag ze ook wil, ze kan echt niet gevaccineerd worden. Floor zou ook heftig reageren als ze besmet zou raken. Ze heeft namelijk een hele lage weerstand.”

Lees ook  Geloofsgenoot uit Almelo tilt pastoor (88) voor 56.000 euro: kerkgemeenschap in shock

“Ik wil heel graag het vaccin en andere mensen beschermen, maar ik mag het niet. Eindelijk ging het weer goed met me en nu komt die 2G-regel en zit ik dadelijk weer thuis in mijn cocon”, legt Floortje uit.

Verklaring van de huisarts
Floortje is niet de enige met dit probleem en daarom werkt het ministerie van Volksgezondheid aan een oplossing. In Duitsland kunnen mensen bijvoorbeeld een verklaring bij de huisarts ophalen.

“Als je kan bewijzen dat je niet gevaccineerd kan worden en daarmee een QR-code kan krijgen, heb ik in ieder geval mijn leven weer terug”, zegt Floortje.

Thuis meer dan vier bezoekers welkom tijdens feestdagen

Jongens onderweg naar huis mishandeld en in de sloot getrapt