in

Larissa koopt nooit speelgoed voor haar kinderen: ‘Spelen met stenen, zand en blaadjes’

Sinds een aantal jaren koopt Larissa nooit meer speelgoed voor haar twee kinderen van vier en zeven jaar. Volgens haar bevordert dit de creativiteit: “Voor mij geen commercieel sensorisch speelgoed meer.”

Larissa* heeft een dochter (7) en een zoon (4). Na jaren lang bakken met geld uitgegeven te hebben aan allerlei soorten sensorisch en montessori speelgoed kwam ze erachter dat ze haar geld verspilde.

Speelgoed
“Het begon allemaal op Instagram. Ik zag allerlei influencers verantwoord houten speelgoed kopen voor hun kind. Dit wilde ik ook, want je wil natuurlijk alleen het beste voor je kind.

Ik maakte dagelijks voor mijn kinderen een sensory bin, met allemaal spullen erin. Zo kocht ik een speelbak met kinetisch zand voor bijna 60 euro. Ik zag meteen dat het geen succes was. Mijn kinderen speelden namelijk niet netjes met het zand, het zand zat binnen de kortste keren door de hele woonkamer. Ik kon net zo goed een zandbak in huis halen.

Lees ook
Kamerplanten zijn verleden tijd: koop hier je eigen piemelplant

Commercieel sensorisch speelgoed
Ook kocht ik een mandala speelgoedset met houten figuurtjes voor 75 euro. Ook dit ging binnen de kortste keren door de kamer. Zo kocht ik nog meer commercieel sensorisch en Montessori speelgoed voor belachelijke prijzen.

Niet lang daarna kwam ik erachter dat mijn kinderen helemaal geen speelgoed nodig hebben. Om met zand te spelen kon ik met ze naar het strand dat op een tien minuten rijden ligt. Uren speel- en beweegplezier hebben ze daar. Op een of andere manier verveelt het strand niet, zelfs niet als het regent.

In de natuur
Ik kwam erachter dat er nog veel meer in de natuur te vinden is. We gingen stenen zoeken in het park en de mooiste stenen gingen we verven. Ook gingen zelf mandala’s maken van stenen, blaadjes en schelpen. Daar hadden we helemaal geen dure houten blokkenset voor nodig.

Lees ook
Jongetje (5) schreeuwt het uit in zwembad, Kijk uit voor deze zwembroeken!

Mandala maken met kinderen
Mandala’s zijn cirkelvormige kunstwerken die vaak gebruikt worden voor meditatie, ontspanning en creatieve expressie. Het maken van mandala’s met kinderen helpt hen hun creativiteit te ontwikkelen en hun concentratie te verbeteren. Dit artikel bespreekt hoe je mandala’s kunt maken met natuurlijke materialen.

‘Mandala’ betekent ‘cirkel’ in het Sanskriet en symboliseert het universum. Het maken van mandala’s is een rustgevende en meditatieve bezigheid die kinderen helpt hun innerlijke wereld te verkennen.

Ik kwam erachter dat er in de duinen bij ons in de buurt een blotevoetenpad is voor kinderen. De kinderen vinden het heerlijk om hier op blote voeten te spelen en het zand, de takken, bladeren en het hout onder hun voeten te voelen. Sensorisch spelen zonder duur speelgoed.

Vermaak
En wat dacht je van een lieveheersbeestje over je handen laten lopen. Hoe sensorisch kun je het hebben? Nee, voor mij geen commercieel sensorisch speelgoed meer. Wij vermaken ons prima met stenen, zand en blaadjes.”

Hugo (19) overlijdt op straat in Dordrecht

Oververhitte hond Jasper (12) op strand Ameland