in

Kindje van 11 maanden kritiek na incident bij onthaalouder: “Baby stopte plots met ademen”

Het Belgische Agentschap Opgroeien heeft opnieuw de vergunning van een onthaalouder geschorst, deze keer in Malle. Daar is een kindje van elf maanden oud ernstig gewond geraakt bij een ongeval, zo luiden de eerste berichten. Al klinkt bij burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) enige nuance.

Volgens burgemeester Van Looy was het kindje donderdag ziek geworden. “De onthaalouder, die een zeer goede reputatie heeft, heeft het kindje te slapen gelegd”, vertelt ze. “Maar toen ze even later weer ging kijken, stelde ze vast dat er iets mis was. Het kindje ademde niet meer…”, schrijft HLN.

Lees ook
Moeder van drenkeling Kijkduin overleden na redding uit zee: Zoon kritiek

De onthaalouder zou vervolgens zelf de hulpdiensten gebeld hebben en was naar verluidt het kindje ook zelf al aan het reanimeren toen de ziekenwagen ter plaatse kwam. “De hulpdiensten hebben haar zelfs nog gefeliciteerd met haar aanpak”, zegt Van Looy nog. “Er had niet beter gehandeld kunnen worden.”

Het kindje verkeerde donderdagavond nog altijd in kritieke toestand, meldt Van Looy nog. “Ik wil in de eerste plaats mijn medeleven uiten naar de ouders van het kindje toe”, besluit ze.

In shock
De bewuste kinderopvang is intussen gesloten. “We hebben de onthaalouder die kans gegeven”, zegt Caroline Audoor van koepelorganisatie Ferm, waar de bewuste onthaalouder bij aangesloten is. “Door de shock is zij momenteel niet in staat om nog kinderen op te vangen. Haar verantwoordelijke heeft ook beslist om haar minstens een maand lang op non-actief te zetten. Andere ouders zijn op de hoogte gebracht zodat er voor hen een alternatieve opvang gezocht kan worden.”

Lees ook
Meisje (16) omgekomen bij verkeersongeluk in Renswoude

De opvang werd ook met onmiddellijke ingang geschorst door het Agentschap Opgroeien. “Uit voorzorg hebben wij een schorsing met onmiddellijke ingang uitgesproken”, bevestigt Nele Wouters van het Agentschap Opgroeien. “FERM had deze onthaalouder vandaag (donderdag, red.) al op non-actief gezet. Het is een ernstig incident, in eerste instantie voor de ouders. Nu is het belangrijk dat we uitzoeken wat er precies gebeurd is.”

“Het labo en onze ploegen zijn ter plaatse geweest, maar momenteel wijst niets op kwaad opzet of een fout,” aldus Nick Krols van Politiezone Voorkempen. “Het gaat hier waarschijnlijk om een spijtige samenloop van omstandigheden. Niemand werd in dit dossier aangehouden.”

Man hangt touwtje tussen auto en laadpaal om stiekem te parkeren

Mannen opgelet: Nederlandse vrouwen zijn het minst materialistisch van allemaal