in ,

Kinderen zien hoe vader ‘hun moeder wurgt’: ‘Hij had zijn handen op mama, en wilde niet stoppen’

De drie jonge meisjes zagen de gruweldaad voor hun ogen gebeuren. ,,Papa sloeg mama”, zei hun 11-jarige dochter tegen de politie. ,,Hij had zijn handen op mama, en wilde niet stoppen.” De kinderen stonden doodsangsten uit en schreeuwden uit alle macht. Maar ze konden niets beginnen. Hun moeder (34) werd op 30 mei vorig jaar gewurgd in haar huis in Ter Aar.

Ze was klaar om te scheiden. Klaar om te beginnen aan een vrolijker hoofdstuk. Zonder echtgenoot I.D. (47) uit Soedan, want hun huwelijk was volgens velen alles behalve gelukkig. Zij spreken van gedwongen seks, mishandeling, van geld dat hij afpakte. Om elkaar wat ruimte te geven, sliep D. al niet meer thuis.

De afspraak met de scheidingsimam stond al, maar de kans op een nieuw begin werd de Egyptische op gewelddadige wijze ontnomen. Ook voor haar meisjes veranderde het leven ingrijpend. De meisjes verloren niet alleen hun moeder, maar ook hun vader. Wonen doen ze in een ‘fantastisch pleeggezin’, ze zitting op scouting, volgen dansles. Maar de kinderen klappen geregeld dicht, of worden opstandig, zeggen wat anderen willen horen en hebben ptss of een rouwstoornis.

Loopband
,,Het voelt alsof mijn oudste dochter is overleden”, zegt haar hevig geëmotioneerde zus maandagochtend in de Haagse rechtbank. ,,Mijn hart is kapot. Het huwelijk begon al met liegen en nu liegt hij over doodmaken van mijn zus. Wat heeft ze gedaan? En haar straf is de dood?”

Lees ook  Jongetje (4) overleden na ongeval met landbouwmachine in Opgeldenaken

Het drama heeft zich al voltrokken als D. in de nacht naar zondag 31 mei een ambulance belt. Hij zegt dat zijn vrouw diabetes heeft, de dag ervoor is gevallen en dat ze sindsdien slaapt. Op een loopband. Als de hulpdiensten arriveren, zegt D. dat hij haar een uur eerder nog sprak.

En dat vinden de ambulancebroeders gek. Want ze merken lijkverstijving, en ze heeft striemen in de hals. Om 2.55 uur wordt D. aangehouden. In de nek van de vrouw zit zijn dna. Net als op haar halsketting. Een val kan niet de oorzaak zijn van het verwurgingsletsel, volgens het OM. De officier van justitie eist 12 jaar cel. De kinderen vragen om opgeteld 150.000 euro.

Bezetene
D. was volledig toerekeningsvatbaar. Het gaat om doodslag, volgens de officier, en niet om moord. ,,Zijn gedrag na het feit lijkt niet te passen bij een vooropgezet plan. Hij lijkt in paniek te handelen om onder de radar te blijven.”

Buren vertellen dat zij op 30 mei rond 14.30 uur een ijzingwekkende gil horen. Dat was hun moeder, volgens de meisjes. De oudste dochter verklaart hoe ze haar rood aangelopen zag liggen met haar ogen open. Hun vader zat er op zijn knieën naast. Hij zou hen naar beneden hebben gestuurd, maar de oudste ging weer boven kijken. Tegen haar zou hij hebben gezegd dat ‘mama oké is’.

Lees ook  Jongen buiten bewustzijn getrapt en tegen hoofd geschopt in Best: dader(s) voortvluchtig

Later die zaterdag klopt D. ‘als een bezetene’ op de deur van zijn huisgenoot. Vervolgens brengt D. een koffer met onder andere ruim 3000 euro naar een vriend. De man gaat ook naar de huwelijksbemiddelaar om te vragen of hij goed voor zijn kinderen wil zorgen.

‘s Avonds brengt D. hen naar een andere vriend. Hij rijdt af en aan naar haar huis. Hij zegt dat zijn vrouw ‘niet lekker is’ en wil ‘checken of ze nog slaapt’. De simkaart heeft hij dan al uit zijn telefoon gehaald.

Knutselwerkjes
Zelf ontkent D. alles, ook het slechte huwelijk. Zijn vrienden en buren zijn leugenachtig, volgens hem. Er moet een derde in het spel zijn geweest, meent hij. Al zijn er geen sporen van braak. D. nam die dag een hoge dosis tramadol, waaraan hij verslaafd was, maar die pijnstiller zorgt alleen in zeer zeldzame gevallen voor verwardheid.

,,Mijn cliënt was overtuigd dat zij nog leefde toen hij de ambulance belde”, zegt advocaat Roelien Kamphuis. ,,Het laatste dat hij wilde was dat de vrouw van wie hij veel hield, zou overlijden. Van zijn kinderen ontvangt hij knutselwerkjes waarop ze hem de liefste vader noemen”. Uitspraak over twee weken.

De dodelijke reden waarom je hond je gezicht niet mag likken

Fans trekken diamant van 20 miljoen uit voorhoofd rapper Lil Uzi Vert