in

Kinderen fors vaker positief getest, meeste besmettingen onder jongvolwassenen

In alle leeftijdsgroepen zijn de afgelopen week meer coronabesmettingen aan het licht gekomen. Procentueel is de stijging het hoogst onder kinderen van 0 tot en met 12 jaar.

Ondanks die toename komen besmettingen onder jonge kinderen nog altijd het minst voor. Jongvolwassenen, van 18 tot en met 24 jaar, raken nog steeds het vaakst besmet, zo maken de laatste weekcijfers van het RIVM duidelijk.

Afgelopen week ondergingen 25.831 kinderen van 0 tot 12 jaar een coronatest, ruim 10.000 meer dan een week eerder.

Van de kinderen die al een uitslag kregen, bleek 8,6 procent het virus bij zich te dragen. Dat zou voor de hele geteste groep neerkomen op 2221 kinderen.

Lees ook  Vandaag Inside stopt definitief; Kaag vindt vertrek Derksen terecht

Dat zijn 42 procent meer gevallen dan een week eerder in de jongste leeftijdscategorie aan het licht kwamen. Toen werd dus wel beduidend minder getest.

Stijging door heropening scholen en kinderdagverblijven
Het RIVM verklaart de stijging door te wijzen op de heropening van basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook door het aangescherpte testbeleid.

Ook bij lichte klachten die aan verkoudheid doen denken moeten jonge kinderen worden getest. Dat moet ook na contact met besmette klasgenoten.

Uitgaande van de weekcijfers komt zo’n 7 procent van het totale aantal besmettingen nu voor rekening van jonge kinderen.

Lees ook  Automobilist rijdt mensen aan die uitstapten na ongeluk A12: 1 dode

Zij hebben doorgaans nauwelijks last van het virus en spelen volgens het RIVM ook de kleinste rol in de verspreiding ervan.

Laagste aantal besmettingen onder ouderen
Onder de oudste mensen is het aantal besmettingen nu relatief het laagst. Velen van hen zijn de afgelopen maanden gevaccineerd.

Per 100.000 inwoners boven de 70 jaar telde het RIVM afgelopen week afgerond 130 gevallen. Ter vergelijking: bij jonge kinderen staat dit getal op afgerond 103.

Per 100.000 jongeren van 13 tot en met 17 jaar raakten er 141 besmet met het virus. Bij de 18- tot 24-jarigen staat dit getal op 223.

Horecabranche wil heropening afdwingen bij rechter

Stomverbaasde automobilist van weg geplukt na wraakactie van ex