in

KANO-ONGELUK FRANKRIJK: Vader Sven redde zijn eigen zoontje, maar moest dat met de dood bekopen

De twee mannen die woensdag zijn omgekomen na een kano-ongeluk in het Mathaux-kanaal in Frankrijk, zijn de 25-jarige Ardin uit Brandwijk en de 33-jarige Sven uit Nieuw-Lekkerland. De zwangere vrouw van de ene man en de zoon van de andere man zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe het met hen gaat, is onbekend.

Een groep vakantievierende familieleden maakte woensdagmiddag een kanotocht op het Mathaux-kanaal in Frankrijk, bevestigt de verhuurder van de kano’s. Rond 14.00 uur kwamen de Nederlanders in de problemen door een draaikolk op een plek in het kanaal waar een wateraanzuigleiding loopt. Vlak daarvoor zouden ze ‘om de een of andere reden’ rivier de Aube verlaten hebben, melden verschillende Franse media.

Daardoor naderden de Nederlanders een kanaal. Het stukje waar ze op voeren zou uiterst ongeschikt zijn voor navigatie, maar ook erg gevaarlijk.

Lees ook
Hij is er nu ook in Nederland: de Happy Meal voor volwassenen

Zoontje redden
Volgens Alblasserdamnieuws.nl, dat nabestaanden sprak, zat Sven samen met zijn zoon in een kano. Die kano kiepte om, vervolgens werd zijn zoontje naar beneden gezogen. Vader Sven dook er achteraan en wist zijn kind te redden. Vervolgens zou hij zelf in de problemen geraakt zijn, dus probeerde zijn zwager Ardin uit Brandwijk hem te helpen.

Een van de overleden zwagers zou pas later teruggevonden zijn, voor de ander mocht reanimatie na een hartstilstand niet meer baten. Het kindje dat in het water belandde, zou in shock zijn geraakt en samen met nog een Nederlander naar een ziekenhuis in Frankrijk gebracht zijn. Die Nederlander zou een van de vrouwen van de omgekomen mannen zijn. ,,Zij is opgenomen in een ziekenhuis in Frankrijk”, meldt het Reformatorisch Dagblad. Ook zou ze zwanger zijn.

Het kindje zou een reddingsvest aan hebben gehad; de zwagers niet. Wat de precieze reden is waarom de groep op een rivier waar sprake is van verdrinkingsgevaar beland zijn, is nog niet bekend.

Tragedie voor de regio
Theo Segers, burgemeester van Molenlanden, waar beide mannen vandaan komen, reageert de dag na het ongeval ook. ,,Het is hartverscheurend, een enorme schok voor onze gemeenschap. Iedereen kent wel iemand uit die familie of kent iemand die iemand kent. Daardoor is de verslagenheid in Molenlanden ook zo groot. We leven met elkaar mee.’’

Lees ook
Jean van Griensven (60) neergeschoten en overleden

Ook in de woonplaats van Ardin – Brandwijk – is de schrik groot. Predikant Johan Speksnijder is op de hoogte van nieuws. ,,Het is niet in woorden uit te drukken hoe heftig en verdrietig het is wat er gebeurd is. We denken veel aan al de betrokkenen en we willen er als kerk voor hen zijn en hen helpen waar we kunnen, nu en in de toekomst.’’

De Nederlanders verbleven op een camping in Dienville. De eigenaar wil aan de telefoon niet reageren. De verhuurder van de kano’s verwijst voor verdere informatie naar de politie.

Bijstand voor familie
Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt donderdag dat de slachtoffers twee Nederlandse mannen van 25 en 33 jaar uit Zuid-Holland zijn. ,,We verlenen consulaire bijstand aan de naasten in deze moeilijke tijd’’, laat een woordvoerder weten.

Vergis u niet, op deze foto staan twee mensen

Gezin heeft genoeg van de wereld en begint nieuw leven in natuur, wandelaar vindt hun lichamen terug