in

Kabinet wil versoepelingen al vanaf zaterdag 26 juni

Het kabinet wil de coronamaatregelen nóg iets eerder versoepelen dan gepland: vanaf zaterdag 26 juni gaat het land nog wat meer van het slot.

Restaurants mogen weer tot honderd personen ontvangen, mits ze de 1,5 meterregel kunnen handhaven. Ook sportwedstrijden zijn vanaf 26 juni weer toegestaan.

De horeca mag dan weer tot middernacht openblijven. Theaters, musea en bioscopen mogen ook meer bezoekers binnenlaten.

Het advies voor thuisbezoek wordt aangepast: dat komt per dag op acht personen te staan.

Mondkapjes
In het kabinet is ook een discussie gaande over de basisregels, zoals de 1,5 meter, het thuisblijven bij klachten en de mondkapjesplicht.

Lees ook  Dreigende situatie bij winkelcentrum De Ridderhof: agenten in kogelwerende vesten, helikopter boven de stad

Voor het afschaffen van deze maatregelen was nog geen datum geprikt, maar de besmettingscijfers zijn gunstig en het aantal gevaccineerden loopt rap op, dus wil het kabinet de maatregelen in ieder geval ter discussie stellen.

Dat is onderdeel van het coronabeleid voor de komende maanden, de zogenoemde ‘endemische fase’ van het virus, waarin het onder ons is, maar minder bedreigend.

De afstandsregel, het thuiswerkadvies en de mondkapjesplicht zouden volgens het openingsplan pas bij stap 6 – als 85 procent van de volwassenen zeker één prik gehad heeft – afgeschaft kunnen worden.

Lees ook  Kabinet wil laatste coronaregels per 23 maart afschaffen

Dat is volgens het vaccinatiespoorboek begin september, maar bronnen op het Binnenhof stellen dat losse onderdelen mogelijk eerder wat versoepeld kunnen worden.

,,Maar het moet weloverwogen”, zegt een ingewijde. ,,Je wil ook geen knipperlichtbeleid, met steeds afschaffen en weer instellen van regels. Maar van die mondkapjes wil je in principe het liefst als eerste weer af”, meldt deze bron.

Vrijdag geven demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge een persconferentie.

De versoepelingen waren eerder gepland voor 30 juni, maar gaan dus naar alle waarschijnlijkheid vier dagen eerder in. De ministerraad moet hier vrijdag formeel over beslissen.

Warm, warmer, warmst: tropische temperaturen op komst

Twee tieners die net geslaagd waren voor havo-examen overleden na val van dak