in

Kabinet denkt over avondklok vanaf 22.00 uur, streep door meivakantie

Het kabinet denkt erover de avondklok vanwege de zomertijd een uur later in te laten gaan. De avondklok geldt dan vanaf 22.00 uur in plaats van 21.00 uur.

De optie wordt momenteel onderzocht. Hoewel het nog even duurt voordat de zon ondergaat na 21.00 uur, vreest het kabinet dat mensen het moeilijker vinden om zich aan de maatregel te houden als het langer licht is.

Dit weekend gaat de zomertijd al in, maar of dan ook al een latere avondkloktijd gaat gelden, is onduidelijk. Het zou ook nog een paar weken kunnen duren, als er al toe wordt besloten.

Lees ook  D66 wil maximaal 90 km/u op provinciale snel- en autowegen

Wat het kabinet wel gaat besluiten, is een verlenging van het negatieve reisadvies voor het buitenland tot en met de meivakantie. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van De Telegraaf.

Het negatieve reisadvies geldt nu nog voor de hele wereld tot half april. Het kabinet had eerder al beloofd met een nieuw advies te komen als het ging om de meivakantie, die loopt tot en met 9 mei.

Lees ook  Bewoner Vondellaan in veiligheid gebracht na ernstige bedreigingen

Het kabinet hoopte dat het aantal besmettingen lager zou zijn, waardoor er meer versoepelingen mogelijk zouden worden, maar dat is niet het geval.

Daardoor blijven alle landen de kleurcode oranje houden, waardoor alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn.

Vakanties vallen daar niet onder. Hoewel reizen mogelijk blijft, zullen verzekeraars geen reisverzekering willen afsluiten, wat het ingewikkeld kan maken.

Over de zomervakantie beslist het kabinet later nog.

Mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren? Dit zegt het RIVM

Lockdown pas van tafel als meeste 60-plussers zijn ingeënt