in

Job (34) mishandelt meerdere mensen omdat ze hem ‘aanstaren’

De 34-jarige Job kon zich vorig jaar meerdere malen niet beheersen en mishandelde verschillende personen. Hij vond het niet fijn dat mensen hem ‘aanstaarden’, zo verklaarde hij.

De personen kregen rake klappen. Inmiddels verblijft hij al een poos op een Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). Nu moet hij voor de politierechter verschijnen.

De geweldsincidenten vonden op 19 november 2021 plaats in Bodegraven en Alphen aan den Rijn.

Ook had Job die dag nog een aantal etenswaren gestolen bij een supermarkt, waarvoor hij ook is opgepakt.

Zijn advocaat heeft tijdens de zitting al plaatsgenomen, net als een vertegenwoordiger van één van de slachtoffers en een jongeman die op een van de stoeltjes achterin is gaan zitten.

Het is nog even wachten op Job zelf. Uiteindelijk wordt hij door twee politieagenten naar binnen geleid via de zijdeur in de zaal.

De gezette man kijkt wat verschrikt om zich heen, maar neemt dan rustig plaats. De officier van justitie laat weten waar hij van verdacht wordt.

Het blijkt dat hij de slachtoffers vooral een flink aantal vuistslagen heeft gegeven. Eén van hen is ook geduwd waardoor diegene op de grond terechtkwam.

In en buiten de trein
‘Weet u nog iets van die dag? Het gebeurde in de trein en buiten de trein, en toen nog een diefstal in een Albert Heijn’, begint de rechter als hij Job aankijkt.

De jongeman met een licht kalend plekje op zijn achterhoofd reageert kort: ‘Dat was de Hoogvliet.’ ‘Oh ja, de Hoogvliet’, zegt de rechter, waarna hij het gesprek weer op gang probeert te krijgen.

‘Maar in de trein was er dus een jongen en die keek naar u, zo verklaarde u eerder, en daar heeft u op gereageerd. Weet u dat nog?’

‘Ja, dat weet ik nog. Hij zat heel lang te staren’, vertelt Job waarna hij heel luidruchtig zucht. ‘Maar ik stopte vrij snel met slaan en dat andere ja, eigenlijk hetzelfde, die was ook aan het staren’, vertelt hij verder met een monotone stem. ‘En weet u nog dat u de Hoogvliet binnenliep? Had u geen geld meer?’

‘Ik had honger’
‘Ja, ik had honger’, zegt hij eerlijk en zonder emotie. De rechter vraagt zich af hoe het nu met hem gaat. Job verblijft inmiddels op een Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA).

Lees ook  Drugs aangetroffen in fruit in diverse supermarktfilialen

Eerst heeft hij nog een tijd vastgezeten in Vught. ‘Ja op zich oké, wel beter’, zegt Job. ‘Krijgt u ook medicijnen?’, vraagt de rechter. ‘Tuurlijk’, aldus Job.

De rechter wil een van de verklaringen van de slachtoffers behandelen. Een jongeman zat in de trein naar filmpjes op YouTube te kijken, waarna hij nietsvermoedend de trein uitstapte en plots door Job werd vastgegrepen aan zijn jas.

Hij verloor zijn evenwicht en kreeg een flink aantal klappen. ‘Ja, hij liep door de gang heen’, reageert Job weer zonder weinig emotie in zijn stem.

Tand door de lip
‘Voor hem kwam het heel erg uit het niets, hij is er echt heel erg van geschrokken. De foto’s in het dossier laten ook zwellingen zien en u heeft hem een tand door de lip geslagen. Dan nog een andere aangifte. Weet u nog dat het een meneer en mevrouw waren?’

Job reageert niet gelijk en de rechter gaat verder. ‘Ze zeiden dat ze iemand zagen oversteken en dat u opeens uit het niets uw handen balde als vuisten en begon te slaan.

Maar u zegt zelf: ‘Dat komt doordat ze mij zo aankeken’, heeft u daar vaker last van?’, vraagt de rechter. Job denkt na.

‘Meestal vraag ik het eerst…’ ‘Waarom in dit geval dan niet?’ Job zegt het niet te weten. ‘Ik dacht dat mijn medicijnen gestolen waren en ik moet elke dag mijn medicijnen nemen’, begint hij opeens.

De rechter kijkt hem weer aan. ‘Ja, ik heb begrepen dat het voor u moeilijker is als u dat niet inneemt.’

Nog tijdlang hulp nodig
Een korte stilte volgt. Een van de slachtoffers blijkt een schadevergoeding te willen. Het gaat nog steeds niet goed met hem, laat zijn vertegenwoordiger weten.

Uit het reclasseringsrapport over Job komt naar voren dat hij nog tijdlang hulp nodig heeft en er nog een lange weg is te gaan.

De officier van justitie vindt hem schuldig bewezen, aangezien Job het zelf ook bloedeerlijk toegeeft.

Hij wil hem alleen niet terug de gevangenis in, maar er vooral voor zorgen dat Job de hulp krijgt die hij nodig heeft.

Lees ook  Seksverslaafde Laurie: ‘Ik had seks met 200 mannen omdat ze het gewoon vroegen via Instagram’

Hij eist 120 dagen gevangenisstraf, voorwaardelijk, met aftrek van de 56 dagen die Job al heeft gezeten. Hij wil wel dat Job in de kliniek blijft en behandeld wordt zo lang dat nodig is.

Volgens de advocaat van Job ging het tot 2019 redelijk goed met hem. Maar toen liep hij hersenletsel op en veranderde de situatie.

‘Volgens zijn moeder was hij altijd een vrolijke, lieve en opgewekte jongen. Maar na het hersenletsel is hij veranderd.

De schade die dit letsel heeft veroorzaakt is mogelijk nog vele malen groter dan gedacht. Mijn cliënt heeft ook gezegd dat hij moeite heeft om alles te verklaren.

Hij had het gevoel dat de slachtoffers naar hem aan het staren waren en werd daar angstig en achterdochtig van.

Bovendien kreeg hij naar eigen zeggen ook een afkeuringswaardige blik en is op basis daarvan ernaar toe gelopen.’

‘Heel erg eng en bedreigend’
Hij hoopt dat ze een beetje rekening houden met zijn cliënt. ‘Hij heeft niet lang en hard geslagen. Op het moment dat hij het deed, begreep hij wel dat het niet klopte en is er daarom snel mee gestopt.’ Hij wil ook dat zijn cliënt de juiste hulp krijgt.

De rechter is het daarmee eens. Wel wil hij nog duidelijk zijn tegen Job: ‘Het komt uit het niets en is dus voor die mensen wel heel erg eng en bedreigend.

Je leest meer van zulke berichten in de media. In de trein en op het station moet je je wel veilig kunnen voelen.

Het had natuurlijk nog erger kunnen aflopen.’ Hij is het eens met de eis van de officier van justitie. Job hoeft niet terug de gevangenis in, maar blijft in de kliniek zolang dat nodig is.

Ook wordt er een schadevergoeding toegekend van 500 euro voor een van de slachtoffers. Job zegt verder niks meer, staat op en kijkt nog even om zich heen naar de andere mensen in de zaal, waarna hij met de politieagenten weer door de zijdeur verdwijnt.

Namen zijn gefingeerd in verband met de privacy.

Hoogzwangere vrouw bevalt in geparkeerde auto van meisje

Rotterdammer (18) gewond bij schietpartij in polder bij Zwartewaal