in

Je friet bij McDonald’s komt voortaan in afwasbare bakjes

In heel Frankrijk krijg je sinds kort herbruikbare plastic frietbakjes als je gaat eten bij McDonald’s. Het moet de hoeveelheid afval die het bedrijf produceert drastisch verminderen.

Eerder dit jaar hield McDonald’s een proef in een aantal restaurants in Frankrijk om onder meer de kartonnen frietbakjes te verruilen voor plastic bakjes voor mensen die in het restaurant eten.

Ook salade in schalen
Na de maaltijd kon je de frietbakjes weer inleveren en werden ze afgewassen voor de volgende klant. Ook de salade werd in schalen geserveerd, drank in glazen en de bekende frietsaus in een afwasbaar bakje.

Een woordvoerder van McDonald’s Nederland zegt tegen RTL Nieuws dat Frankrijk nu in het hele land de afwasbare producten gaat inzetten. “Die keuze maken zij als land op basis van diverse factoren. Denk aan de geldende wetgeving.” De woordvoerder doelt waarschijnlijk op de anti-afvalwet die sinds kort in het land geldt.

Lees ook
Vrouw raakt opgewonden van zichzelf: “Als ik in de spiegel kijk begin ik te lekken” (foto’s)

Volgend jaar verplicht
In die Franse wet staat dat fastfoodrestaurants vanaf 1 januari 2023 herbruikbaar servies moeten gebruiken voor maaltijden en drankjes die in het restaurant zelf genuttigd worden.

De Franse president Emmanuel Macron juicht de herbruikbare bakjes van McDonald’s in een tweet toe. Hij zegt: “Kijk om je heen: in Frankrijk zijn veranderingen aan de gang om onze consumptiepatronen te veranderen en ons afval te verminderen. We dringen erop aan om dit wereldwijd te doen. Laten we de situatie veranderen!”

Maar zo’n vaart loopt het in Nederland nog niet. De woordvoerder van McDonald’s laat namelijk weten dat hier nog geen herbruikbare bakjes worden ingezet. “We focussen op andere initiatieven die aansluiten bij onze lokale markt en heersende wetgeving. Een stap zoals nu in Frankrijk valt daar niet onder.”

Lees ook
Tiener zet school in brand om ouderavond te voorkomen

Papieren rietjes
Wel wordt benadrukt dat in Nederland de afgelopen jaren de plastic deksels van de McFlurry’s zijn verdwenen en de plastic rietjes zijn ingeruild voor papieren rietjes. “Hierdoor besparen we jaarlijks 125.000 kilo plastic. Daar stopt het niet mee, we blijven in beweging en onderzoeken hoe we aanvullend impact kunnen maken en onze gasten kunnen faciliteren.”

Naast de papieren rietjes zien we bij meerdere fastfoodketens in Nederland veranderingen. Zo kun je bij Burger King alle vleesgerechten sinds kort ook vervangen door plantaardig vlees, en kun je bij KFC de bekende ‘buckets’ met vlees nu ook vegetarisch bestellen.

Marc van der Linden verlamd door herseninfarct

Jongeren leggen stapel fietsen op spoor om zoveel mogelijk treindoden te scoren