in

Jaloerse Ramsley steekt en wurgt Shanty tot ze niet meer beweegt: ‘Hij heeft haar afgeslacht’

DEN HAAG – De 29-jarige Ramsley F. uit Rotterdam had zijn vriendin Shardelis ‘Shanty’ Martina (24) al meerdere malen gevraagd of ze vreemd ging. Steeds had ze ontkend, maar op donderdag 24 februari van dit jaar, nadat ze ’s ochtends wakker waren geworden in haar studentenflat, gaf ze het, volgens hem, toch toe. F. ontstak in blinde woede en stak haar tien keer met zijn mes in haar hals, nek, borst en hand. Daarna wurgde hij haar.

Het tweetal kent elkaar van hun opleiding. Ze werken op dezelfde stageplek, maar het eerste contact begint via Instagram. Ze spreken elkaar sinds eind vorig jaar regelmatig en vanaf 20 januari hebben ze officieel verkering, zo verklaart de verdachte dinsdag voor de Haagse rechtbank. Vanaf het begin is F. jaloers en ondervraagt hij Shardelis over haar eventuele contacten met andere jongens. F. omschrijft de relatie als één met ups en downs. De ups zitten in de ‘best wel leuke tijd’ die ze samen hebben, de downs komen voort uit het gebrek aan vertrouwen dat F. heeft in zijn vriendin. Dat komt doordat ze zijn vragen niet altijd eerlijk beantwoordt, zo zegt hij.

Op de avond van woensdag 23 februari confronteert F. de jonge vrouw opnieuw in haar studentenflat aan de Van Maanenkade in Den Haag. Ze laat hem daarop in haar telefoon kijken. Hij vindt onder andere een foto waar volgens hem maandverband met sperma op te zien is en een filmpje van twee mensen die seks hebben. Shanty ontkent dat zij dat is, maar hij gelooft het niet. Zij maakt het dan uit, waarop hij ’s nachts haar flat verlaat en zij meteen zijn telefoon blokkeert. Ook appt ze een vriendin om naar haar toe te komen, maar zij kan niet komen. Volgens die vriendin is Shanty eerder bedreigd door F., maar hij ontkent dat. Kort na zijn vertrek komt hij terug om het goed te maken en ze laat hem weer binnen.

Woedeaanval
Donderdagochtend heeft het tweetal seks en is de sfeer volgens F. normaal. Shanty belt haar stage af. F. had zich al eerder ziek gemeld en zo zijn ze ’s ochtends allebei thuis. De verdachte begint weer over vreemdgaan en vertrouwen en dan zou Shardelis hebben toegegeven dat ze toch een keer is vreemdgegaan. F. laat dat eerst bezinken, terwijl Shanty naast hem op het matras op de grond weer in slaap valt.

Na een aantal minuten krijgt F. een woedeaanval. ‘Bij een woedeaanval kan ik heel impulsief reageren en heel veel geweld gebruiken’, zo zegt hij dinsdag tegen de rechter.
De verdachte pakt het mes dat altijd naast hem ligt als hij slaapt en begint op Shanty in te steken. Eerst in haar hals. ‘Die was het dichtste bij’.’ Daarna in haar nek en borst en in de hand en arm waarmee ze hem probeert af te weren. ‘Ik was gewoon zo woedend dat ik door ging.’ Na tien keer stopt hij. ‘Ze was in shock, ze kon amper bewegen en er was veel bloed’, zo zegt hij. Het kwam niet bij hem op om een ambulance te bellen.

Lees ook
Man (38) uit Vroomshoop heeft seksuele relatie met verstandelijk beperkte stiefdochter (14)

Ceintuur
Volgens de verdachte heeft de vrouw daarna geprobeerd het bloeden in haar hals te stelpen door de ceintuur van een badjas rond haar hals te wikkelen. Daarna hebben ze tien minuten op het matras gezeten. Zij zou ook hebben gezegd dat haar familie hem wat zou aandoen voor wat hij zojuist had gedaan, zo beweert F.. Daarop kreeg hij een nieuwe woedeaanval en gebruikte hij de ceintuur om Shanty te wurgen. ‘Ze stribbelde tegen. Het duurde ongeveer een minuut’, zegt F.. Bij de politie zegt hij daarover: ‘Ik kon het niet meer opbrengen om het af te maken met het mes.’ Hij wil dinsdag niet toelichten wat hij daar mee bedoelde.

Nadat de jonge vrouw dood is blijft Ramsey nog uren in haar flat, gaat dan naar een coffeeshop om wiet te kopen en keert weer terug naar de flat. Op Shanty’s bank rookt hij zijn wiet op, terwijl haar lichaam vlak naast hem op het matras ligt. Weer een paar uur later vertrekt F. naar Rotterdam, waar hij overnacht in de tattooshop van zijn vader. De volgende dag gaat hij naar zijn moeder in Hoorn en meldt zich dan bij de politie.

Foto’s sturen
Shanty heeft eerder gezegd dat F. heeft gedreigd haar of haar familie iets aan te doen als zij hem zou bedriegen, daarom wilde ze al stoppen met de relatie. ‘Volgende week ga ik stoppen met deze relatie. Zo wil ik niet sterven’, heeft ze een week voor haar dood ingesproken in een app-gesprek. Ook tegen haar zus heeft ze meerdere keren gezegd dat ze het wil uitmaken. F. was zo jaloers dat hij Shanty foto’s liet sturen waarmee ze moest laten zien waar ze was. Dat ze foto’s moest maken van haar maandverband is volgens de verdachte niet waar.

Ramsey F. is sinds zijn zevende in Nederland. Hij woont bij zijn moeder in Hoorn, maar daar gaat het niet goed. Hij wordt gepest op school en gaat op zijn negentiende blowen. Hij verhuist naar zijn vader in Rotterdam, maar ook daar voelt hij zich niet thuis. Hij slaapt regelmatig op straat en in 2021 doet hij twee zelfmoordpogingen. F. is volgens deskundigen licht verstandelijk beperkt, kan daardoor moeilijk omgaan met emoties, blowt veel en heeft depressies. Zijn woedeaanvallen komen voort uit een gebrekkige impulsbeheersing.

Uitbarsting
F. heeft tijdens een politieverhoor verklaard dat hij ging steken, omdat hij stemmen hoorde. Dinsdag wil hij daar niks meer over zeggen, omdat hij zich ervoor schaamt dat hij stemmen hoort. Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De relatie met Shanty was het enige beetje houvast wat hij had in het leven, stellen de deskundigen, dus toen die dreigde stuk te lopen kwamen zijn opgekropte emoties tot een uitbarsting.

Lees ook
Toestand slachtoffer (74) die in hoofd werd geschoten bij woningoverval zeer slecht

De moeder en twee zussen van Shanty legden in de rechtbank een emotionele verklaring af. Haar moeder zei: ‘Shanty, jij hebt geleden. We hoorden je niet, we konden je niet redden, het enige wat ik voor je kan doen is gebruik maken van mijn spreekrecht.’ Ze vertelde over haar dochter: ‘Shanty wilde met gehandicapte kinderen werken, net als ze haar gehandicapte zus verzorgde, dat kan nu niet meer.’ Haar zus zei: ‘Soms denk ik dat ik je op straat zie lopen, dan word ik gek.’ En tegen verdachte Ramsey F.: ‘Geen straf is hoog genoeg voor jou.’ De moeder eist ook een schadevergoeding van bijna 40.000 euro, onder andere voor geleden immateriële schade.

Moord
De officier van justitie eist een celstraf van veertien jaar en tbs met dwangverpleging, of het nou moord of doodslag is. ‘Hij heeft Shanty afgeslacht. Hij heeft geen hulp ingeroepen, maar is cannabis gaan kopen en is teruggekomen om die op te roken en te gaan douchen’, zegt de officier. Vanwege dit handelen moet het voor de straf geen verschil maken of het met of zonder voorbedachte rade was, zo vindt de officier. Dat hij Shanty, nadat hij haar had neergestoken, haar behoefte liet doen op een emmer noemt de officier ‘een vernedering’.

Volgens de officier gebeurde het steken wel in een opwelling, in zijn woedeuitbarsting, maar de verwurging tien minuten later was weloverwogen. Shanty heeft volgens de verdachte gezegd dat haar familie hem wat zou aandoen. Hij heeft toen gedacht dat hij haar het zwijgen moest opleggen, zegt de officier. Shanty zag hem op zich afkomen en heeft zich op haar buik gedraaid, haar gezicht in haar kussen verborgen. De verdachte pakte daarop het ceintuur rond haar nek en trok het aan tot ze niet meer bewoog. ‘Hij heeft daarna nog een uur op de bank zitten kijken of ze niet alsnog zou bewegen’, stelt de officier. Dat duidt volgens hem niet meer op een opwelling.

Wel liefdevol
De advocaat van F. betoogt dat F. en Shanty wel een liefdevolle relatie hadden en dat de verdachte geen reden had om haar te doden, zelfs niet als ze de relatie zou beëindigen. Dat zou blijken uit appjes van Shanty in de weken voorafgaand aan haar dood. Hij vindt dat ook de verwurging een hevige gemoedsopwelling was en dat er dus alleen sprake kan zijn van doodslag.
Volgens de advocaat heeft zijn cliënt spijt en heeft hij inzicht in de ernst van zijn daad. Ook is hij gemotiveerd voor een behandeling. Daarom zou F. een lagere celstraf moeten krijgen en tbs met voorwaarden, niet de, zwaardere, dwangverpleging. De rechtbank doet op 17 januari uitspraak.

Paard wordt gruwelijk verminkt aangetroffen in wei en overlijdt: ‘Beestachtig’

“Ik heb een neuscorrectie ondergaan”: vrouw (32) legt rijexamen af in naam van vriendin, maar valt meteen door de mand