in

Jairon (14) lag zeker maand dood op bed, vader riep geesten op in plaats van dokter

Een jongen van 14 jaar heeft in een villa in het Belgische Turnhout zéker een maand dood op zijn bed gelegen. Al die tijd bleven zijn vader, twee broers en nog drie andere koppels met vier kinderen in het huis wonen, schijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Agenten vermoeden dat de jongen ziek werd en dat zijn familie hem trachtte te genezen met geesten en goden in plaats van met een dokter en medicijnen.

Vanochtend moesten zes volwassenen verschijnen voor de rechtbank in Turnhout. Het gaat om drie koppels, allemaal tussen de 31 en 43 jaar. Onder hen ook de vader van de jongen. De zes zitten sinds vrijdag in de cel op verdenking van het opzettelijk onthouden van verzorging aan een jongen van 14 jaar. Ze zouden het kind niet hebben willen doden. Volgens het parket van Antwerpen stierf de jongen ‘omdat zij hem niet of niet voldoende hielpen toen hij hulp nodig had’.

De moeder van Jairon sloeg eind vorige week alarm. Zij was bezorgd omdat ze haar drie kinderen al enkele weken niet meer had gehoord. De politie stuurde daarop een patrouille naar het huis dat haar ex mede huurde. Bij een controle binnen vond de politie het lichaam van haar 14-jarige zoon. De jongen lag dood op bed. Zijn twee broers waren ongedeerd.

Lees ook  Onderzoek wijst uit dat frikandellen eten hartstikke gezond is

Geheim
Zes volwassenen werden gearresteerd. De politie zorgde voor opvang voor de kinderen. Dat Jairon dood op bed lag, was voor niemand van de bewoners een geheim. Zowel jong als oud wist dat de jongen overleden was. Dit weekend was er al een autopsie. Die bracht geen duidelijkheid over de doodsoorzaak.

,,Op dit moment zijn er nog veel onduidelijkheden over het tijdstip van overlijden”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. Dat houdt er rekening mee dat de jongen zelfs al begin januari stierf – dat is bijna twee maanden geleden. Omdat Jairon thuisonderwijs kreeg, zorgde dat ervoor dat er geen school was die zich zorgen maakte om zijn afwezigheid.

Verder blijven de omstandigheden van zijn overlijden voorlopig erg onduidelijk. Sommige verdachten kozen ervoor om te zwijgen tijdens hun ondervraging. Het zou om strenggelovige mensen uit een en dezelfde familie gaan. Ze legden alles in handen van goden – tot in het extreme toe.

Plots thuisonderwijs
Zoals het er nu naar uitziet, werd de jongen op een gegeven ogenblik ziek. In plaats van een dokter op te trommelen, zou de familie zich gewend hebben tot een natuurgodsdienst. Daarbij riepen ze de krachten van geesten en goden op om de jongen te genezen. Waarom ze de overleden 14-jarige bij hen in huis hielden, is onduidelijk.

Lees ook  Kelly is drie weken aan puzzel bezig, net voordat ze het laatste puzzelstukje legt, gooit man tafel om

Volgens buurtbewoners woonde de familie sinds januari vorig jaar in de villa. Ze waren vriendelijk, maar verder dan ‘goedendag’ kwam het contact niet. De kinderen zagen er volgens hen verzorgd en gezond uit. Ze waren ook deftig gekleed. De buren zagen ze naar eigen zeggen steeds minder toen de kinderen op een gegeven ogenblik plots thuisonderwijs kregen en niet langer naar school gingen.

Advocaat Bart Vosters staat een van de aangehouden vrouwen bij. Hij begrijpt niet hoe het kan dat niemand eerder de dode jongen van 14 miste. ,,In mijn carrière van 25 jaar heb ik al veel meegemaakt. Maar dat de dood van een jongen van 14 jaar zo lang onder de radar kan blijven, dat grijpt me enorm aan. Ik vind het écht tragisch en totaal onbegrijpelijk”, zegt hij.

Mysterie ontrafeld: Dit is de reden dat Amalia op krukken loopt!

Pas op, porno-afpersmail gaat opnieuw rond