in

‘Ik doe niet meer mee’-artiest (36) met corona in ziekenhuis: ‘Zuurstof was op het randje’

Een 36-jarige artiest uit Den Haag die vorig jaar vol overgave meedeed aan de coronakritische beweging #ikdoenietmeermee, is deze week met coronaverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis.

Het gaat om Rachel Velberg, de vaste mc van dj Paul Elstak. Haar boekingskantoor bevestigt telefonisch dat ze besmet is geraakt met het virus, maar wenst verder geen commentaar te geven. ,,Dat is aan haar.”

De vrouwelijke mc lag enige tijd in het ziekenhuis, omdat zij last kreeg van ademhalingsproblemen. Inmiddels is zij weer naar huis en doet ze het rustig aan.

De Haagse, in de artiestenwereld beter bekend als MC Boogshe, benadrukt dat een besmetting met het coronavirus ‘gewoon geen grap’ is.

‘Het is super druk in het ziekenhuis, ze nemen niet meer zomaar mensen op. Mijn zuurstofgehalte in mijn bloed was op het randje, ze geven aan dat ik op een keerpunt zit.

Of het gaat nu goedkomen, of het wordt toch een opname. Ik hoop op het eerste’, schrijft ze in haar Instagram Stories.

‘De longfoto’s waren gelukkig goed. Ik ben inmiddels weer thuis, dankjewel voor alle lieve berichtjes’, laat de mc aan haar ruim 22.000 volgers weten.

Lees ook  Beveiliger GGD-testlocatie in Roermond mishandeld

Dertigers
Het coronavirus slaat de laatste tijd vaker toe bij dertigers als Velberg. In deze coronagolf blijken nu veel meer jongere patiënten in de ziekenhuizen te liggen, vaak van tussen de dertig en vijftig jaar oud.

Niet alleen daalt de gemiddelde leeftijd van Covid-patiënten, mede door vaccinatie van ouderen, maar ook in absolute zin is er sprake van een forse stijging van het aantal ernstig zieke jonge mensen dat ziekenhuiszorg nodig heeft.

De Britse variant van het virus is een mogelijke oorzaak van hogere ziekenhuisopname, schrijft Trouw vandaag.

De stijging van jongere coronapatiënten als Velberg doet zich volgens Trouw voor op zowel de intensive care (ic) als de verpleegafdelingen en houdt geen gelijke tred met de toename van het aantal besmettingen.

Oftewel: er liggen nu meer mensen door corona in de ziekenhuizen dan je op basis van eerdere pieken zou verwachten, en met name patiënten met een lagere leeftijd.

Zo werden in maart en april (tot de 29ste) van dit jaar 294 coronapatiënten tussen de 30 en 50 opgenomen op de ic, ten opzichte van 263 in dezelfde maanden vorig jaar, toen de piek aan patiënten door de eerste golf in totaal veel hoger lag.

Lees ook  Huisarts prikt 60-minners wél met AstraZeneca: 'illegaal besteld'

#ikdoenietmeermee
Het boekingskantoor van Velberg heeft inmiddels telefonisch bevestigd dat ze besmet is geraakt met het virus.

Gevraagd om een nadere toelichting houdt haar boekingskantoor de kaken stijf op elkaar. Volgens dj Paul Elstak heeft Velberg geen behoefte om interviews te geven over haar ziekteverloop.

Beide artiesten sloten zich vorig jaar september samen aan bij de beweging #ikdoenietmeermee, om zich zo te verzetten tegen de coronamaatregelen.

Dat deden ze door middel van filmpjes die ze op Instagram en Facebook plaatsten. „Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle.

Ik doe niet meer mee”, zeiden onder meer Famke Louise, Bizzy, Tim Douwsma en Gers Pardoel. Nadat er een storm aan kritiek losbarstte, trokken bijna alle deelnemers zich terug.

Famke Louise, een van de bekende gezichten achter de beweging, bood kort daarna haar excuses aan en startte samen met ic-arts Diederik Gommers een coronacampagne.

Bewoner Vondellaan in veiligheid gebracht na ernstige bedreigingen

Vrouw opgepakt die hond ophitste om agent te bijten