in

Huidprik en espressotest: dit zijn de nieuwste corona-uitvindingen

Testen en vaccineren, het zijn woorden waar we in deze crisis niet omheen kunnen. Op beide gebieden wordt ondertussen hard gewerkt aan verbeteringen.

Zo onderzoekt het LUMC of een prik onder de huid mogelijk is, in plaats van in een spier, en werkt de Wageningen Universiteit aan een nieuw soort coronatest met espressocups.

Een normale vaccinatie wordt in de spier gezet, bij de schouder. Bij zo’n prik in de arm kun je ongeveer 11 doses uit een potje halen.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt nu of een huidprik met een coronavaccin mogelijk is. Want daarmee kun je vijf keer zoveel doses uit een potje halen, wat neerkomt op 55 prikken.

“De huidprik gaat net met het puntje in de opperhuid”, vertelt internist-infectioloog Anna Roukens van het LUMC.

“In de opperhuid zitten afweercellen die het vaccin veel sneller opnemen dan wanneer het in de arm gaat.” En daardoor heb je er dus ook veel minder van nodig. “Te veel zou ook pijn doen.”

Lees ook  Politie schiet vijf mensen dood

Efficiënter vacineren
In het LUMC denken ze dat vooral de vaccins van Pfizer en Moderna toepasbaar zijn bij deze manier van vaccineren, omdat zij werken met RNA. “Of AstraZeneca ook voor deze manier geschikt is, moeten we nog meer onderzoeken.”

De huidprik is volgens Roukens geen nieuwe manier van prikken. Het wordt ook bij andere soorten vaccins al succesvol gebruikt.

Het onderzoek met de coronavaccins loopt nu pas omdat pas sinds kort bekend is welke vaccins ze kunnen gebruiken.

De onderzoekers hopen het vaccineren er een stuk efficiënter mee te kunnen maken. “Je houdt vijf keer zoveel over. Dat is echt een slok op een borrel”, zegt Roukens.

Nieuwe test
Ook op het gebied van coronatesten staan de ontwikkelingen niet stil. We kennen natuurlijk de PCR-test al, en misschien heb je ook coronazelftest bij de apotheek of de coronablaastest al voorbij zien komen.

Als het aan de Wageningen Universiteit ligt komt daar binnenkort de CoronaEspresso bij, een test die je zelf kunt doen.

Lees ook  Zwaargewonde door geweld in woning in Groningen

Dat werkt heel simpel. “In het espressocupje van de test zit een pipetje waar je in moet spugen. Daarin zitten chemische stoffen en eromheen zit een soort wax”, vertelt hoogleraar Aldrik Velders.

Vervolgens breng je een pan water aan de kook, waar je het cupje dertig minuten in moet leggen.

“Daardoor smelt de wax en vindt er in het pipet een chemische reactie plaats.” De chemische reactie laat een kleur in het water zien die aangeeft of je corona hebt of niet.

Goedkoop en duurzaam
Volgens Aldrik is het een huis-tuin-en-keukenalternatief voor de PCR-test, en je kunt het dus gewoon thuis doen.

“En dit is sneller, want hier heb je alleen het cupje en een pan nodig. Het is misschien niet hele hoogstaande wetenschap, maar dat hoeft ook niet altijd.”

De nieuwe soort test is goedkoop en duurzaam. “Je hebt weinig materiaal nodig om het te maken en je kan hem ook meerdere keren gebruiken. Dus het kan ook interessant zijn voor armere landen.”

Lagere straf voor vrouw die s*ks had met vriendje (14) van dochter

Het is weer Nationale Poepdag: wist je dit al over je drol?