in

Hugo (19) overlijdt op straat in Dordrecht

Tientallen jongeren uit Dordrecht rouwen om de dood van de Spaanse Hugo (19). De restaurantmedewerker kwam in de nacht van zaterdag op zondag om het leven toen hij werd neergestoken in de Wijnstraat. Hij zou het aan de stok hebben gekregen met drie bewoners daar; een oma, een vader en een zoon. De 17-jarige jongen zou – volgens betrokkenen – een mes hebben gebruikt.

In het centrum van Dordrecht, ter hoogte van de Botermarkt, vallen jongeren elkaar in de armen in de Wijnstraat. Er vloeien tranen. Ze hebben hun vriend en collega Hugo verloren. Op deze plek werd hij tijdens een ruzie neergestoken. De 19-jarige zou daarna in paniek zijn weggerend. Een man probeerde volgens betrokkenen de bloedende wond nog te stelpen. Die hulp mocht niet baten.
“Hij was heel liefdevol, sociaal, nieuwsgierig. Hugo was heel enthousiast, in alles wat hij deed. Zowel op werk als daarbuiten. We waren echt vrienden.” Een jonge vrouw haalt herinneringen op aan haar collega. Ze werkten samen bij La Cubanita.

Lees ook
‘Jongens die veel gamen leven langer en hebben minder kans op ziektes’

Het bekende tapasrestaurant blijft ‘wegens omstandigheden’ maandag en dinsdag dicht. Op de Facebook-pagina worden medewerkers door bezoekers gecondoleerd met hun verlies. Hugo zou er sinds anderhalf jaar in de keuken werken. Hij was ook actief bij het naastgelegen Proeflokaal Bregje.

Op de gedenkplek bij de Wijnstraat liggen bloemen en zijn persoonlijke boodschappen geschreven. “Voor altijd in gedachten, you will be missed”, is te lezen. “Dat dit jou is overkomen, dat dit is gebeurd in deze wereld…” Ook zijn er meerdere teksten in het Spaans. “We zijn een hechte groep collega’s. Hugo leerde ons Spaans, wij leerden hem Nederlands”, zegt de vrouw. “We hebben nu heel veel aan elkaar.”

“We hoorden het toen we een appje kregen van het restaurant. Het is keihard aangekomen. Hugo werkte in de keuken. Zijn specialiteit was frituren”, zegt ze door haar tranen heen met een kleine lach. “Het was zo gezellig om met hem samen te werken. Ik geloof echt niet dat het geweld van zijn kant kwam. Waarom loop je überhaupt met een mes op straat?”

Lees ook
Daarom kunnen sommige mensen niet zacht niezen - Ken jij er ook een?

73-jarige vrouw
De medewerkers zoeken elkaar nu op bij een geïmproviseerde herdenkingsplek voor Hugo, die in Dordrecht woonde. Zijn ouders zouden inmiddels uit Spanje zijn overgekomen. Naar verluidt wordt hij in Spanje begraven.

Over wat er precies is gebeurd, zijn meerdere lezingen. Rode draad in al die verhalen lijkt te zijn dat de 17-jarige zou hebben gestoken. Daar zou een woordenwisseling aan vooraf zijn gegaan met de 47-jarige vader. Volgens betrokkenen zou die wat geroepen hebben naar Hugo. “Het was niet eens heel heftig, die discussie”, zegt een betrokkene. “Die jongen stak ineens.”

De 17-jarige is net als zijn 47-jarige vader aangehouden en zit nu vast. De 73-jarige oma is inmiddels vrijgelaten, maar blijft wel verdachte. Wat zij met de steekpartij te maken heeft, is nog onduidelijk.

Bij het gedenkteken wordt het maandagmiddag steeds drukker. Tientallen mensen halen herinneringen op. “Hugo wordt echt niet vergeten”, zegt de medewerkster van La Cubanita.

Kirsten (40): ‘Mijn dertienjarige zoon wil samen slapen met zijn vriendinnetje’

Larissa koopt nooit speelgoed voor haar kinderen: ‘Spelen met stenen, zand en blaadjes’