in

Horecabazen zien coronapas als stap terug: ‘Wij gaan niet controleren’

Horecazaken moeten vanaf het einde van de maand hun bezoekers gaan vragen om een coronabewijs. Dat zal het kabinet dinsdag bekendmaken tijdens een nieuwe persconferentie. De horecabazen reageren als door een wesp gestoken. “De gifbeker moet helemaal leeg.”

Alleen bezoekers die een QR-code kunnen laten zien zouden toegelaten mogen worden in een café, concertzaal of theater, volgens de nieuwe maatregel. Daarvoor moet je gevaccineerd zijn, een negatief testbewijs hebben of hersteld zijn van het coronavirus. Horecaondernemers laten weten dat ze de nieuwe maatregelen totaal niet zien zitten.

Lees ook  Man (72) kijkt naar hardrijder en wordt ernstig mishandeld

Gifbeker
De Eindhovense kroegbaas Ruud Bakker weigert zelfs te gaan handhaven op het coronabewijs. En volgens hem denken veel ondernemers in zijn stad er precies zo over. “We hebben van het kabinet de gifbeker gekregen en die moet helemaal leeg. Er wordt iedere keer naar de horeca gewezen, maar de onderbouwing mist volledig. Op een gegeven moment ben je er helemaal klaar mee”, vertelt hij.

Hij staat niet alleen. Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn er ‘signalen’ dat duizenden horecaondernemers de regels niet gaan handhaven. De horecasector is woest, volgens KHN dat ervoor pleit om de maatregelen per direct weer los te laten.

Lees ook  Dode gevonden in Breda, zwerver stond bekend als ‘de luizenman’

Handhaven of niet?
Cafés en restaurants moeten vanaf 25 september zelf gaan controleren of hun over bezoekers het coronabewijs beschikken. Het kost ze tijd, mankracht én gaat zorgen voor ongemakkelijke situaties, blijkt uit gesprekken met verschillende horecaondernemers. “Ik zou het heel ongemakkelijk vinden om vaste gasten te moeten weigeren als ze geen QR-code hebben”, zegt Edwin Kat van Proeflokaal De Boom in Alkmaar. “Een degradatie voor de horeca”, noemt hij de nieuwe maatregelen.

Automobilist rijdt ruim tien kilometer met lekke banden – 10 kilometer schade aan wegdek

De Jonge blijft erbij: coronabewijs is geen vorm van vaccinatiedwang