in

Extreme vrieskou in aantocht: Meteorologen Nederland zijn in shock

Schaatsliefhebbers opgelet: het gaat flink vriezen de komende week. Volgens meteoroloog Leander de Wit van Buienradar is de vorst op veel plekken in het binnenland meer dan genoeg om de schaatsen onder te kunnen binden. Vanaf komende nacht al krijgen we regionaal matige vorst en de kou houdt zeker enkele dagen aan.

Vandaag is het net als gisteren overdag erg grijs met een flink wolkendek. In de afgelopen nacht was er daarom ook weinig vorst. Daarvoor is helder weer nodig, legt De Wit uit.

Dat heldere weer komt er vanaf de komende nacht vanuit het zuiden. “Vannacht wordt het gemiddeld zo’n min 3 graden en in het zuidoosten kan het nog wel wat kouder zijn”, vertelt De Wit. “In het noorden blijft het meer bewolkt en komt het kwik slechts één of twee graden onder het vriespunt uit.”

Lees ook
Klopt het dat Nederlandse mannen hun reet niet wassen?

Veel zon
Omdat het de komende dagen overdag veelal helder weer is, zal de temperatuur ook dan niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. En dat is natuurlijk voordelig voor de ijsgroei.

“Bij ondiepe wateren zoals vennetjes, sloten of ondergelopen weilanden kan het met dit weerbeeld erg snel gaan. Misschien wel 1,5 of 2 centimeter per nacht”, zegt De Wit. “Maar we kunnen nog niet schaatsen op de Amsterdamse grachten of grotere meren. Voor een mooie ijslaag op dat diepere, soms ook vervuilde water is nog iets strengere vorst nodig.”

De vorst zet ook de komende nachten door. Maandag op dinsdag vriest het gemiddeld zo’n 6 graden. En ook dan is het regionaal wellicht nog wat kouder. In de meteorologie spreek je dan van matige vorst: dat is tussen de -5 en -10 graden.

Woensdag
De laatste nacht met matige vorst in het hele land is die van dinsdag op woensdag. Dan vriest het gemiddeld zo’n 7 graden. De vorst zet ook de nachten daarna door, maar doordat de wind dan vanaf zee gaat waaien zal het in gebieden dichter bij de kust minder hard vriezen.

Lees ook
Dit is het duurste product dat je in de Supermarkt kunt vinden: “€33.000,- per kilo”

“In het oosten en zuidoosten kan er dan op ondiep water wel al een centimeter of vijf aan ijs liggen”, zegt De Wit. “In die regio’s blijft het ook na woensdag koud. Het ijs kan daar dan ook in de tweede helft van de week dik genoeg zijn voor de eerste schaatsers. Maar de wind draait dan naar het noorden tot westen. Hierdoor wordt het aan de kust een stukje warmer. Het ijs zal daar dan in de nacht minder snel aangroeien en overdag ook sneller smelten.”

Unieke kou
De vorst en de kans op schaatsen zijn vrij uniek voor dit jaargetijde, legt de meteoroloog uit. “Sinds december 2010 hebben we niet zulke kou meer meegemaakt in deze maand – als was het toen nog wel een stuk koeler. Het klimaatgemiddelde ligt rond de 7 graden overdag en zo’n 2 graden in de nacht, deze week zal dus opmerkelijk koud verlopen.”

Extreme prijsverhogingen in supermarkten op komst

Drie jongens (8, 10 en 11 jaar) zakken door het ijs en sterven