in

Grote brand tijdens bruiloft: meer dan 100 doden

Hun huwelijksfeest draaide afgelopen dinsdag uit op een enorm inferno, toen brand uitbrak en meer dan honderd familieleden en vrienden om het leven kwamen. Hoewel aanvankelijk werd gedacht dat Revan en Haneen ook waren omgekomen, blijkt het kersverse bruidspaar in Irak de ramp overleefd te hebben. In verschillende media reageren ze nu voor het eerst: ‘Vanbinnen zijn we dood’.

Revan (27) en zijn bruid Haneen (18) stonden op de dansvloer toen het noodlot toesloeg. Beelden die gedeeld werden op sociale media tonen hoe het vuur om zich heen grijpt, terwijl het bruidspaar verschrikt toekijkt. Ruim honderd mensen zouden om het leven zijn gekomen, terwijl zeker 150 anderen gewond raakten.

Meer dan 100 doden bij brand tijdens huwelijksfeest in Irak
Aanvankelijk meldde de Iraakse overheid dat ook het bruidspaar was omgekomen. Dat klopt niet, volgens Arabische media en de Britse nieuwszender Sky News, die het stel wisten te spreken.

Hel
Revan vertelt aan de zender dat hij vijftien familieleden verloor bij de brand in Bakhdida, in de Noord-Iraakse provincie Nineve. Zijn bruid Haneen treurt om tien omgekomen familieleden, waaronder haar moeder en haar broer. Haar vader ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. ,,We zitten hier vandaag levend voor jullie, maar vanbinnen zijn we dood. We voelen ons verdoofd en dood vanbinnen”, zegt hij. ,,Haneen kan geen woord meer uitbrengen.”

Lees ook
Man perst zo hard tijdens poepen dat ogen blijvend schade hebben

Over de oorzaak van de brand – die dinsdagavond om 22.45 uur uitbrak – is nog geen uitsluitsel. Volgens de eerste vaststellingen ontstond het vuur mogelijk door vuurwerk dat werd afgestoken bij de openingsdans. Revan zelf denkt dat het om een kortsluiting kan gaan in het plafond. ,,We voelden de hitte. Ik hoorde gekraak en keek naar boven. Ik zag dat het plafond begon te smelten. Het duurde maar enkele seconden. Even daarvoor was de stroom nog uitgevallen. Toen de elektriciteit weer aanfloepte, zag ik de vlammen en brak de hel los.”

Gewond
Zijn eerste gedachten waren bij zijn kersverse vrouw. Door haar lange bruidsjurk kwam ze moeilijk vooruit. ,,Ik greep haar vast en begon haar voort te trekken. Ik probeerde haar uit de toegang naar de keuken te krijgen. Vluchtende gasten vertrappelden haar. Ze raakte gewond aan haar benen.”

Revan wijst met een beschuldigende vinger naar de eigenaars van de zaal. Volgens hem was er maar één brandblusser aanwezig, die dan ook nog niet werkte. Verschillende staatsmedia wijzen er dan weer op dat licht ontvlambare bouwmaterialen mogelijk hebben bijdragen tot de snelle instorting van het gebouw. Er wordt ook gewezen naar de uitbaters van de feestzaal. Zij zouden een van de velen in het land zijn die de vergunningen niet op orde hebben. Veertien mensen zouden sinds dinsdag zijn gearresteerd, melden overheidsmedewerkers vrijdag volgens persbureau Reuters, waaronder werknemers en eigenaars. De lokale autoriteiten hebben een snel onderzoek beloofd, dat duidelijkheid moet bieden over de oorzaak van de brand en eventuele schuldigen.

Lees ook
Man verklaart bij politie waarom hij vliegtuigdeur opende: Scheet stonk enorm

Rouwen
Het enige wat het bruidspaar nu nog rest is rouwen. ,,Onze familieleden, onze vrienden, onze geliefden: ze zijn allemaal weg. Twee dagen geleden hebben we de oom van Haneen en zijn twee dochters begraven. Gisteren hebben we haar andere oom begraven. Vandaag hebben we zijn dochter begraven en de moeder van Haneen. Haar vader verkeert in kritieke toestand. We weten niet hoe zijn toestand is”, aldus Revan.

,,Mijn tante is overleden”, gaat hij verder. ,,Mijn zus had brandwonden. Haar man heeft brandwonden over zijn hele lichaam. Mijn oom verloor zeven familieleden. Zo veel mensen. En elke dag horen we weer iets nieuws.”

Net als Revan en Haneen rouwen de vele andere nabestaanden. In Bakhdida hebben deze week al veel begrafenissen plaatsgevonden. Het leidde tot schrijnende beelden. Het stel zegt van plan te zijn om het dorp waar het woont te verlaten. Blijven zou te pijnlijk zijn. ,,We kunnen hier niet meer wonen. Elke keer dat we een beetje geluk binnen handbereik hebben, gebeurt er iets tragisch met ons dat dit geluk vernietigt. Wat hebben we toch misdaan? Het is beste als we weggaan.”

Stiefvader ranselt dochtertje (2) zwaar af: ‘Meisje bezweken aan verwondingen’

Buurvrouw eist dat vrouw eigen tuin opgeeft zodat haar kind erin kan spelen