in

Groot verdriet om Knofje: wie schoot kat dood met luchtbuks?

Margon Goverde kan er niet met haar hoofd bij. Wie schoot haar kat Knofje dood met een luchtbuks? Verdriet en boosheid dringen bij haar om voorrang: ,,Je wordt een stuk minder naïef door dit.”

Afgelopen zondagmiddag werd Knofje gevonden bij de voordeur van de buurvrouw in het Kroonwerk.

Ze was kletsnat door de extreme regen die dag en haar achterlijf werkte niet mee. Hier klopt helemaal niks van, was Goverdes eerste gedachte.

,,Normaal loopt ze altijd achter je aan. Maar je denkt niet meteen aan iets ernstigs, want er was geen bloed of wond te zien.”

Slecht nieuws
Ze hielden haar een nachtje binnen en konden de volgende morgen bij de dierenarts terecht. Daar kwam het slechte nieuws naar buiten.

In de rug van Knofje vonden ze een kogel van 4.5 mm uit een luchtbuks. Een klap in het gezicht van haar baasje.

”Je houdt je andere kat nu toch meer in de gaten”
– Margon Goverde

,,Dan kom je in een soort mix van emoties. Dat je echt denkt: hoe en wie dan? En vooral waarom?” Opereren was geen optie meer, waarna de kat is ingeslapen.

Lees ook  Hyena ontsnapt uit DierenPark Amersfoort

Knofje is niet het eerste dier dat in de gemeente Moerdijk werd neergeschoten. Kat Felix werd in mei beschoten. Zijn baasje, John van Hal, beweerde toen dat het vaker in de wijk gebeurde.

Sinds het incident is Goverde een stuk voorzichtiger geworden. Ze heeft namelijk nog een kat. ,,Ze mag wel naar buiten, maar je houdt haar nu toch meer in de gaten.

Ik had liever dat Knofje onder een auto terechtkwam en dat het een ongelukje was. Het is gewoon kut. Ik had liever duizend andere oorzaken gehad.”

Buurtkat
Knofje was een onhandige, maar heel aanhankelijk beestje. ,,Ze deed er bijna een jaar over om de achtertuin uit te durven en echt de wijk in te gaan.

Maar daarna zocht ze wel veel contact met de buren. Het was een ontzettend lief beestje dat echt geen vlieg kwaad deed. Ze was heel geliefd in de straat. Een echte buurtkat.”

Lees ook  Dolfijnen waarschuwen reddingsploeg voor vermiste zwemmer die 12 uur lang vastzat voor Ierse kust

”Ze was heel geliefd in de straat. Een echte buurtkat”
– Margon Goverde

Haar buurvrouw heeft het verhaal op Facebook gezet. Via het platform laten tientallen mensen een reactie achter.

,,Mijn buren zijn boos. In mijn straat wonen meer baasjes met katten en er lopen hier ook veel jonge kinderen voorbij”, zegt Goverde.

Aangifte
Het baasje heeft hier aangifte van gedaan. Een woordvoerder van de politie bevestigt dit en laat weten dat dit niet de eerste keer is in de gemeente Moerdijk.

Maar tot nu toe blijft het vooral bij geruchten. ,,De wijkagenten horen de verhalen, maar verder is er geen melding bij ons gedaan.”

”De wijkagen­ten horen de verhalen, maar verder is er geen melding bij ons gedaan”
– Woordvoerder politie

Goverde roept de mensen dan ook op om aangifte te doen, mocht zoiets gebeuren. ,,Alleen dan kan er actief gezocht worden naar de schutter. Want dit is natuurlijk belachelijk.”

Richard (51) speelde ‘spelletje’ met zijn kinderen waarbij hij ze net zo lang sloeg tot ze huilden

Man hakt geslachtsdeel vriend af na meetwedstrijdje