in

Gezocht: Nederlanders die een jaar lang 1.000 euro per maand willen krijgen

Krap bij kas? Een organisatie wil vijf Rotterdammers binnenkort een jaar lang helpen met duizend euro per maand. Het geld komt van donateurs. Doel is dat zij een beeld krijgen van hoe mensen met zo’n geldbedrag écht vooruit kunnen. En mensen die ‘bestaansonzeker’ zijn krijgen een steun in de rug.

Nee, het is geen gratis geld, zegt initiatiefnemer Denise Harleman van Collectief Kapitaal. Eigenlijk is het ook geen basisinkomen, want aan die term heeft de Rotterdamse ook een hekel. “Ik vind het heel erg dat er zo veel mensen in ons land bestaansonzeker zijn. 200 duizend mensen met een baan leven nog altijd in armoede.”

Vijf in Amsterdam, vijf in Rotterdam
De actie loopt al in Amsterdam. Daar hebben vijf mensen vijf maanden lang duizend euro per maand gekregen. Tijdens een tweede actie ging het om acht maanden. Nu start een actie om geld in te zamelen om tien mensen te helpen; vijf in Amsterdam en vijf in Rotterdam.

De actie bestaat uit twee delen. Aan de ene kant zijn er donateurs die het geldpotje gaan vullen. “Zij bepalen welk deel van Rotterdam we gaan ondersteunen”, legt Harleman uit. “Doen we het in een wijk waar veel armoede is of gaan we in een andere wijk zitten, omdat we weg willen blijven van bepaalde stigma’s?”

Lees ook  Nederlandse skiër (26) vliegt uit de piste, botst tegen bord en overlijdt

Als de wijk gekozen is, kunnen mensen met een bepaalde postcode zich aanmelden voor de actie. Daarna wordt geloot. “Die mensen voegen we dan toe aan het collectief. Samen met de donateurs krijgen we dan een beeld over de ervaringen van deze groep.”

Volgens Harleman is het nog belangrijker dat de donateurs veranderen: “De afgelopen keren kregen we vooral reacties van ‘ik wist helemaal niet dat het zo erg was’. Het is ook belangrijk dat mensen meer bewust worden hoe het in elkaar zit in Nederland, zodat er straks ook bij de stembus of op andere manieren door burgers stappen gezet kunnen worden.”
‘Meer dan luie mensen helpen’

“Ja, natuurlijk krijgen we wel eens kritiek van mensen die roepen dat het gaat om gratis geld”, gaat Harleman verder. “Maar het is meer dan ‘we gaan even wat luie mensen aan geld helpen.”
Harleman weet uit eigen ervaring hoe het is om op te groeien met een krappe portemonnee. Haar vader was de enige kostwinner met een eigen bedrijf, maar dat ging failliet. “Veel mensen willen wel werken, maar kunnen niet meer. Alleenstaande ouders of mensen met een flexcontract: die willen wel werken, maar zo is dat hier niet georganiseerd. Zo’n situatie kan zo verstikkend zijn als je daarin zit. Het gaat erom in wat voor samenleving we willen leven.”

Lees ook  Trucker (41) overlijdt na brand in vrachtwagen: Hij sprong in vlammen eruit

Doorgroeien
De initiatiefnemer noemt het verhaal van een eerdere deelneemsters, Sasha. “Die duizend euro per maand maakte het mogelijk om een andere baan te gaan doen, die minder verdiende, maar beter bij haar karakter paste. Binnen vijf maanden kon ze doorgroeien tot teammanager. Zonder die financiële steun in de rug had ze dat risico nooit genomen. Ze is dus met een hoger inkomen geëindigd dan dat ze erin ging.”

Volgende maand start de geldinzameling voor het Rotterdamse project op de website van Collectief Kapitaal. Dat moet 80 duizend euro opleveren. In het eerste kwartaal van 2023 begint de actie met maandelijks geld dan te lopen.

Stinkende vacht vol ontlasting: ernstig verwaarloosde hond gevonden

Arthur heeft 1 vrouw en 7 vriendinnetjes