in

Gemeente wil huis van Jessica (48) niet rolstoelvriendelijk maken: ‘Ik lig hier maar in bed’

Jessica Poel(48) uit Dalen is ten einde raad. De vrouw is chronisch ziek en zit daarom in een rolstoel, maar haar huis is hier niet voor ingericht.

Toen ze door corona meer dan een jaar geleden alleen kwam te zitten trok Jessica aan de bel bij de gemeente, maar rolstoelvriendelijk is haar woning nog steeds niet.

Jessica heeft een chronische en ernstige rugaandoening en kan niet heel lang staan, lopen of zitten. Dagelijks ligt ze urenlang in haar bed middenin de woonkamer omdat bewegen te veel pijn doet.

Voor de coronacrisis kreeg ze veel hulp van haar twee dochters van zestien en twintig jaar, maar zij zijn vanwege het besmettingsrisico verhuisd.

‘Ik kan amper meer koken’
Sindsdien is de chronisch zieke vrouw op zichzelf aangewezen en gaat ze fysiek en mentaal hard achteruit, omdat ze binnenshuis te veel over haar grenzen moet gaan.

Lees ook  Sigrid Kaag wil af van avondklok, zeker nu de zomertijd eraan komt

“In mijn keuken komen gaat met goed fatsoen niet, er zijn hoge drempels en alle deurposten zijn te smal,” legt ze uit.

Ook bij het koken ondervindt ze veel problemen. Op dit moment moet ze dat staand doen, waardoor ze alle energie die ze heeft verbruikt.

Jessica is dan ook ten einde raad. “Ik lig hier maar in bed en kan geen kant op”, zegt ze over haar uitputtende situatie.

De Dalense probeert nu al meer dan een jaar voor elkaar te krijgen dat haar huis rolstoelvriendelijk wordt gemaakt.

Haar Wmo-aanvraag is destijds beoordeeld door een onafhankelijke arts, maar die concludeerde dat er niets aan haar situatie is veranderd en zij dus ook geen aanpassingen nodig heeft.

Gemeente wijst verzoek af
De gemeente Coevorden – waar het Drentse dorp onder valt – heeft dit advies vervolgens overgenomen.

Lees ook  Verwarde man klimt dak op en roept al urenlang – ik wil seks

Volgens de advocaat van Jessica zijn er echter fouten gemaakt tijdens de procedure. “De arts heeft alleen telefonisch contact gezocht met Jessica en is nooit langs geweest om de situatie te bekijken. Er zijn wel degelijk gewijzigde omstandigheden.”

Daarnaast is haar medische informatie nooit ingezien, stelt haar raadsheer. Jessica heeft de verantwoordelijk wethouder daarom op Moederdag een brief gestuurd en hem bij haar thuis uitgenodigd om haar schrijnende situatie met eigen ogen te kunnen beoordelen.

Woensdag zou er een hoorzitting over de procedure zijn, maar die werd twee dagen van tevoren afgelast.

Dit volgens de gemeente om de zaak voor te leggen aan een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie.

Maar Jessica ziet dat somber in: “Het vertrouwen is er gewoon helemaal uit. Er is de afgelopen jaren zoveel verkeerd gegaan… Ik voel me gewoon machteloos”, zucht ze tot slot.

Automobilist rijdt door slagbomen heen op spoorwegovergang en knalt tegen trein aan

Schreeuwende man met valse stem gaat los in Rotterdam