in

Gemeente Urk onderzoekt ‘heftige’ beelden van jongeren in ‘nazi-kledij’ en gevangene met Jodenster op

Op Urk gaan beelden rond van jongeren die zaterdagavond in het dorp rondliepen in ‘nazi-kledij’ en een jongeman die in een boevenpak met een Jodenster ‘onder vuur’ wordt genomen.

De gemeente Urk heeft de betreffende beelden gezien en onderzoekt met de politie en het Openbaar Ministerie of het tafereel op de beelden strafbaar is.

Op Urk worden massaal beelden gedeeld van zaterdagavond. Eén van die beelden is een stilstaand beeld vastgelegd door een bewakingscamera in het oude dorp.

Op het beeld is te zien dat de mensen in een militair uniform met pistolen anderen de schrik aanjagen in het uitgaanscentrum van Urk.

Lees ook  Jongen schept op over relatie met docent - vrienden bellen de politie

De eigenaar van de bewakingscamera bevestigt dat beelden echt zijn en zaterdagavond gemaakt zijn. ,,Het gaat zondag massaal rond in appgroepen.

Op het industrieterrein hadden ze een feestje en ze zijn daarna het oude dorp ingegaan. Het zijn respectloze lui.”

Lange zwarte regenjas
Op een andere foto, herleidbaar tot het onder jongeren populaire sociale mediaplatform Snapchat, is te zien dat acht jongeren op het industrieterrein op een rij poseren.

Twee hebben een lange zwarte jas aan, iedereen lijkt tot aan de knieën zwarte regenlaarzen aan te hebben. De kledij heeft kenmerken uit het Nazi-tijdperk.

Drie jonge mannen hebben een zwart snorretje op hun gezicht gemaakt. Op een derde foto is een van de ‘Nazi’s’ te zien die een geweer heeft gericht op het achterhoofd van een jongeman met een zwart-wit gestreept gevangenispak aan en Jodenster op de borst.

Lees ook  Weken na kapseizen schip lichaam Urker (20) gevonden

,,We hebben de beelden gezien”, zegt Françoise Bisschop, woordvoerder van de gemeente Urk. ,,Het zijn heftige beelden.

We zijn op dit moment in overleg met de politie en het OM om een compleet beeld te krijgen van de situatie.

Daarna komen we hier op terug, waarschijnlijk later vandaag”, vertelt Bisschop aan het begin van de middag. ,,Het is echt belangrijk om een goed beeld te krijgen voordat we er meer over zeggen.”

Negen mannen gered uit container in Rotterdam: “Geen verstekelingen, maar drugsuithalers”

‘Wacht niet!’ zegt ongevaccineerde vrouw in schrijnende laatste video voor ze sterft