in

Geloofsgenoot uit Almelo tilt pastoor (88) voor 56.000 euro: kerkgemeenschap in shock

Zo’n anderhalf jaar nadat hij zich als mantelzorger barmhartig ontfermde over een hoogbejaarde pastoor (88) in zijn woonplaats staat Mathieu W. (62) uit Almelo voor de rechter. W. wordt ervan verdacht dat hij ruim 56.000 euro stal van de rekening van de pastoor.

De strafzaak tegen W. wordt maandagmorgen bijgewoond door meerdere leden van de kerk. De diefstal, door een lid van hun eigen kerk, is binnen de gemeenschap een donderslag bij heldere hemel. Hoofdschuddend horen ze aan hoe W. probeert duidelijk te maken waarom hij het geld wegnam.

Volgens W. kwam hij voor het eerst over de vloer bij de pastoor om hem te helpen met wat ‘dingen’ op de laptop.

Langzamerhand werd hij steeds meer mantelzorger, op verzoek van anderen die zich ontfermd hadden over de hoogbejaarde.

W. kreeg een huissleutel en wist de pincode van de bankpas. Of dat met medeweten van het slachtoffer was, daar is twijfel over.

Volgens de pastoor kwam W. veel vaker over de vloer dan hem lief was, maar dat hij durfde daar niets van te zeggen. En dat W. een sleutel had en de pincode wist was een grote verrassing.

Lees ook  Vermiste Esther (46) uit Den Bosch is dood gevonden

‘Angst en ellende’
Volgens ondernemer W. is hij wel gewend dat het hem de ene keer goed gaat en de andere keer minder.

En de laatste jaren ging het minder. Faillissementen en schuldsanering maakten dat hij terechtkwam in een uitkeringssituatie.

En die uitkering werd halverwege vorig jaar plots stopgezet na een conflict over inkomsten uit zijn bedrijf.

Uit angst om dakloos te worden besloot hij toen om geld ‘te lenen’ van de rekening van de pastoor, zo’n 40.000 euro.

Gevraagd door de rechtbank hoe hij dat ‘lenen’ zag, zegt W.: „Ik heb altijd de intentie gehad om het terug te betalen.”

De 40.000 euro was niet het enige dat W. van de bankrekening haalde zonder toestemming. Er waren ook uitgaven bij onlinewinkels, betalingen van verkeersboetes en een ‘schenking’ van 2000 euro aan W.’s bedrijf.

Allemaal zonder enig medeweten van de pastoor. Ook was er een bedrag van 10.000 euro weg, volgens W. in overleg, om het 60-jarig jubileum van de pastoor te kunnen vieren met gebak en een etentje. „Ik vertel u met de hand op de Bijbel wat er allemaal gebeurde.”

Lees ook  Man die ex vermoordde gaat met nieuwe liefde samenwonen onder toezicht van reclassering

”Ik vertel u met de hand op de Bijbel wat er allemaal gebeurde”
– Verdachte W.

De zaak kwam aan het rollen doordat de bank alarm sloeg. Men vond het opmerkelijk dat er plots zulke grote bedragen werden afgeschreven.

Het slachtoffer is flink geraakt door het gebeuren, bleek uit een slachtofferverklaring. „Ik voel me bedrogen, dat dit me nog op mijn leeftijd zou overkomen.”

Volgens deskundigen speelt autisme mogelijk een rol in de denkwijze van W. Daar denkt hij zelf anders over.

„Er is wel iets bij mij aan de hand, maar het heeft te maken met concentratie en daardoor gebeuren de dingen die ik doe. Het is geen stoornis, maar een eigenschap.”

Officier van justitie Bronkhorst ziet wel dat W. een bijzonder mens is en eist 200 uur werkstraf en 6 weken voorwaardelijke celstraf. Ook zou W. de verdwenen 56.000 euro terug moeten betalen.

Uitspraak op 12 april.

Wereldkampioene Jutta Leerdam ziet er lekker uit zonder schaatspak!

Heftig: Bridget Maasland vertelt wat André Hazes met haar gedaan heeft!