in

Fout bij vaccinregistratie 90-jarige: AstraZeneca blijkt Pfizer

Verwarring over de coronaprik van een 90-jarige man uit Twente: op de registratiekaart van de GGD las hij dat hij het AstraZeneca-vaccin toegediend had gekregen. Maar juist dat vaccin wordt ontraden voor ouderen.

“Toen we lazen dat er AstraZeneca op de kaart stond, hebben we meteen geprobeerd uit te vinden wat er aan de hand is”, zegt de dochter van de man, die anoniem wil blijven, tegen RTL Nieuws.

Tweede vaccinatie
Ze maakt zich ook zorgen over de tweede vaccinatie, die haar vader over een aantal weken hoopt te krijgen. “Wat krijgt hij dan? AstraZeneca? Pfizer?”

De man kreeg zijn prik afgelopen maandag in Almelo, de eerste dag dat die locatie was geopend. Zijn dochter vertelt dat de ‘bijsluiter met algemene instructies’ was toegespitst op het Pfizer-vaccin.

Lees ook  Mutatie E484K zet voet aan wal in Nederland: hoeveel zorgen moeten we ons maken?

“Deze meneer heeft gewoon Pfizer gekregen”, zegt een woordvoerder van de GGD Twente. “Door een fout van een medewerker is er op de vaccinatieregistratie iets anders komen te staan.”

Verkeerd aangevinkt
Medewerkers die de registratiekaart uitprinten, moeten volgens de woordvoerder aanvinken welk vaccin mensen krijgen.

“Omdat het AstraZeneca-vaccin binnenkort ook beschikbaar komt, staat die optie al in het systeem. In dit geval is dus de verkeerde optie aangevinkt.”

De GGD Twente heeft tot nu toe twee van dit soort meldingen gehad. “Het is niet heel vaak misgegaan, maar het had niet mogen gebeuren.”

Lees ook  Kabinet gaat versoepelen: onderwijs open, sporten kan weer, naar winkel en kapper ook

Extra controle
De woordvoerder zegt dat de juiste naam van het vaccin voortaan na het uitprinten nogmaals zal worden gecontroleerd. “We willen benadrukken dat mensen niet bang hoeven te zijn dat ze het verkeerde vaccin krijgen.”

Alle ouderen die op dit moment worden ingeënt, krijgen het Pfizer-vaccin, zegt de woordvoerder. “Daarover is geen enkele twijfel. Als deze meneer terugkomt voor de tweede prik, krijgt hij ook gewoon Pfizer.”

Menselijke fout
Een woordvoerder van GGD Nederland spreekt van een ‘menselijke fout’. Er zijn, buiten de twee gevallen in Twente, geen soortgelijke meldingen binnengekomen.

Routekaart kabinet: in deze volgorde wil het kabinet versoepelen

Rihanna blijkt p*rnoster’, India zegt bewijs te hebben..