in ,

Familie ‘radeloos’ na dood van geliefde hond na schrik van vuurwerk

Veel mensen vieren de feestdagen door vuurwerk af te steken. Maar wat voor mensen een leuk, feestelijk schouwspel kan zijn, kan voor dieren een angstige nachtmerrie zijn.

Onze huisdieren hebben een gevoelig gehoor en begrijpen niet wat vuurwerk is. Dus als ze de luide explosieven buiten horen, kan dat een angstaanjagende ervaring zijn. Veel huisdiereigenaren hebben hun beestjes moeten kalmeren op feestdagen.

Maar soms kan het nog erger zijn. Sommige huisdieren zijn zich letterlijk doodgeschrokken, waardoor de vraag rijst of vuurwerk wel nodig is en de moeite waard is.

Als gevolg rouwen enkele families nu om het verlies van hun geliefde honden. Ze zijn gestorven nadat ze bang waren geworden van vuurwerk.

Tragedie tijdens avondje kampvuur

5 november is Bonfire Night in het Verenigd Koninkrijk, een feest dat gewoonlijk met vuurwerk wordt gevierd.

Maar de lucht was nog rustig toen de familie hun hond Cadi uitliet in de tuin om haar behoefte te doen.

Maar terwijl de hond buiten was, begon het vuurwerk. En daar schrok ze zo van dat ze door het hek wegvluchtte van het huis.

“Het was helemaal stil toen we haar uitlieten, maar het werd plotseling heel snel heel luidruchtig,” vertelde Garry Hamilton aan de Daily Mail. “Ze moet in paniek zijn geraakt en op een of andere manier zijn ontsnapt.”

Haar ontsnapping nam al snel een drastische wending: de in paniek geraakte hond belandde op straat, en ze werd aangereden door een auto. Iemand bracht haar naar de dierenarts, en de familie kreeg het “vreselijke nieuws” via de telefoon.

Lees ook  Tandartsen halen 526 tanden uit mond van jongen (7)

“Cadi laat leegte achter in ons hart”
“We zijn radeloos,” zei Garry. “Ze was zo’n fantastische hond, heel aanhankelijk. Ik hield van onze wandelingen samen.”

Het is altijd verwoestend om een huisdier te verliezen, maar Cadi’s dood was nog meer omdat het zo te voorkomen was, als het vuurwerk meer gereguleerd was.

“Hoop dat iedereen van zijn vuurwerk heeft genoten, we zijn gisteravond het mooiste meisje ter wereld eraan verloren,” schreef dochter Caitlin Hamilton op Facebook.

“Ze laat een grote leegte achter in ons hart en ze verdiende haar lot niet, net voor haar 6e verjaardag.”

“We kunnen ons geen leven zonder haar voorstellen.”

Doodsbang
Helaas is Cadi niet het enige hondenslachtoffer van de Bonfire Night van dit jaar.

Dexter, een kruising tussen een Staffordshire bull terrier en Labrador uit het Engelse North Yorkshire, stierf nadat hij in elkaar zakte van angst door vuurwerk.

“Ik dacht eerst dat hij daar gewoon lag te trillen, maar hij lag plat op de grond,” vertelde Dexter’s eigenares Judith aan Teesside Live.

“Toen besefte ik dat hij weg was… het ging zo snel en er was niets wat ik kon doen om hem terug te brengen.”

“Ik schreeuwde en riep Dexter’s naam keer op keer. Ik knuffelde de hond en huilde erg lang.”

Lees ook  Robin Martens heeft een vraagje: “Is deze jurk te diep uitgesneden of niet?”

Oproepen tot actie
De dood van de honden heeft het debat aangewakkerd over de vraag of vuurwerk wel de moeite waard is, gezien de tol die het eist van huisdieren en hun families.

Het spreekt voor zich dat de rouwende families graag zouden zien dat er paal en perk wordt gesteld aan het vuurwerk.

“Mensen hebben hun portie plezier gehad, maar ons hele leven is veranderd,” zei Judith. “Hij had nog een heel leven voor zich, het is zo oneerlijk en zo zinloos.”

Nu debateren parlementsleden over de kwestie, en een online petitie die oproept tot een verbod op het vuurwerk heeft meer dan 900.000 handtekeningen verzameld.

Intussen waarschuwen de nabestaanden andere mensen die een huisdier hebben om tijdens de vuurwerkvakantie extra goed op hun dieren te letten.

“Ik wil gewoon andere eigenaren van huisdieren waarschuwen dat, ook al is Bonfire Night voorbij, ze hun dieren goed in de gaten moeten houden,” vertelde Garry Hamilton aan Daily Mail.

“Mensen zullen nog steeds vuurwerk afsteken in de aanloop naar Kerstmis en we willen niet dat wat er met Cadi is gebeurd met de hond van iemand anders gebeurt.”

Het is zo tragisch dat deze honden zinloos zijn gestorven tijdens vuurwerkshows. Ons hart gaat uit naar hun rouwende baasjes.

Vind jij ook dat vuurwerk verboden moet worden om dit soort dierlijke sterfgevallen te voorkomen? Deel dit verhaal met uw gedachten.

Student doelwit na ruzie over meisje: ’Naakt gefilmd, geslagen en neergestoken’

Bizarre beelden uit Rotterdam, vinger gevonden na rellen (VIDEO)