in

Extreme prijsverhogingen in supermarkten op komst

Als het aan fabrikanten van voeding ligt gaan de prijzen die worden gerekend aan de supermarkten met gemiddeld 10 tot 20 procent omhoog, denkt de Rabobank na onderzoek. De kans is groot dat de supermarktbezoeker dit ook gaat merken.

De prijsverhogingen lijken onvermijdelijk omdat producenten de gestegen kosten nog niet volledig hebben doorberekend, aldus de bank. Tot en met oktober verhoogden fabrikanten de prijzen die zij aan supermarkten rekenen al met 22 procent.

Mix van oorzaken
De prijsstijgingen zijn veroorzaakt door de onverwacht hoge vraag na de coronacrisis, tegenvallende oogsten en ontregeld containervervoer. Vervolgens kwam daar de oorlog in Oekraïne nog overheen.

Niet alleen gingen de energieprijzen door het dak, ook de prijzen van belangrijke grondstoffen voor voeding schoten naar nieuwe records, aldus Rabobank. Het gaat dan bijvoorbeeld om graan, oliezaden, voermais en kunstmest.

Dat gold niet alleen voor voeding. Door de hoge energieprijzen werd het ook duurder om verpakkingen te produceren. Een mix van redenen voor fabrikanten om de prijzen te verhogen.

Lees ook
Rijstrook A59 afgezet in zoektocht naar vermiste Hebe en Sanne

Fabrikanten willen de prijzen verder verhogen
En dat zullen ze volgens de bank blijven doen, vertelt Rabobank-analist Sebastiaan Schreijen. “Ik vrees van wel.” Het gaat om fabrikanten van merkproducten tot makers van huismerkartikelen. “Het kan brood zijn, chocola, melk of kant- en klaarmaaltijden.”

Voor sommige producten zouden fabrikanten de prijzen wel met 80 procent willen verhogen, hoorde Schreijen van fabrikanten. Of de producten ook echt zo veel duurder worden, is nog maar de vraag.

Er zal nog onderhandeld worden tussen fabrikanten en de inkopers van supermarkten. En die zullen niet zomaar akkoord gaan. “Niet zonder slag of stoot”, aldus Schreijen. “De marges van supermarkten staan onder druk en dan staat alle druk op de inkoper om de prijzen niet nog verder te laten stijgen.”

Hij verwacht dat supermarkten zich harder op zullen stellen omdat zij volgend jaar te maken krijgen met hogere loon- en huurkosten. Tot nu toe rekenden supermarkten de prijsverhogingen nog niet helemaal door aan de consument, blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In november betaalden consumenten 15,7 meer voor voeding dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt het statistiekbureau.

Lees ook
Nieuwe epidemie op komst in Nederland, gevaarlijk voor jonge kinderen.

Dreigen met lege schappen
De strijd tussen supermarkten en fabrikanten kan ook voor lege schappen zorgen, als inkopers de prijsverhogingen niet accepteren. Als fabrikanten voor de keuze komen te staan tussen niet leveren of producten met verlies verkopen, zullen ze voor optie een gaan, verwacht de bank. In dat geval besparen ze in ieder geval op de productiekosten.

Het schrikbeeld van lege schappen is ook een onderhandelingstactiek. “Reken op meer wapengekletter in de media, (dreigen met) stoppen van leveringen en vertragingstactieken”, aldus de bank.

Een andere truc voor fabrikanten en supermarkten om te compenseren voor de gestegen kosten is ‘krimpflatie’. “Minder volume voor dezelfde prijs, dus 450 gram druiven in plaats van 500 gram”, legt Schreijen de tactiek uit.

Ook meer aanbiedingen of verkoop in bulkverpakkingen behoort tot het arsenaal van bedrijven om de prijzen niet al te hard te hoeven verhogen. Door een product in minder kleine verpakkingen te verkopen, kan bespaard worden op verpakkingsmateriaal.

Nederlandse moeder (61) vermoord in Spanje na bezoek aan zoon die hulp nodig had

Extreme vrieskou in aantocht: Meteorologen Nederland zijn in shock