in

Engelsman (29) mepte in hartje Utrecht vijf jonge vrouwen van hun fiets, want dat ‘luchtte hem op’

De vrouwenmepper die in de zomer van 2020 in hartje Utrecht willekeurig gekozen vrouwen van hun fiets sloeg, blijkt een 29-jarige Brit. Zelf zegt hij psychiatrisch patiënt te zijn. Zijn moeder beaamt dat, maar deskundigen twijfelen.

Hij zegt niets tegen vrouwen te hebben. Van twee van de vijf zaken die hij heeft bekend, stelt hij onomwonden dat de slachtoffers ‘op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek waren’.

De politie had lange tijd geen idee wie de actieve ‘vrouwenmepper’ was, nadat een jong meisje (13) en een volwassen vrouw (26) aangifte deden. Het meisje liep op 7 juli 2020 met haar moeder over het Janskerkhof toen een man die hen tegemoet liep haar vanuit het niets met zijn elleboog in haar maag stompte. Op 4 augustus werd een fietsende vrouw vol in haar gezicht geslagen toen zij over de Nobelstraat fietste. Haar belager kwam haar tegemoet (‘ik was aan het spookrijden, ik ben gewend links te rijden’) toen zij ineens in het gezicht werd geslagen. Ze bleef met twee tanden door haar lip achter.

Zwarte damesfiets

Nadat in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld beelden werden vertoond van de vrouwenmepper – die steevast rondreed op een zwarte damesfiets inclusief twee zwarte fietstassen – stapten nog drie slachtoffers naar de politie. Zij waren fietsend belaagd rond de Daalsetunnel, op de Briljantlaan en de Vinkenburglaan. Eén getuige belde de politie met de mededeling dat de man die ze op de beelden zag vaak winkelde bij de Albert Heijn-vestiging aan de ’t Goylaan.

Lees ook  Meisje brengt vriendin vanwege veiligheid naar station maar wordt op terugweg zelf aan gerand in Ede

Het spoor leidde naar Driebergen. Naar C. A. (29) om precies te zijn. Een Engelsman die na diverse veroordelingen in eigen land vanwege mishandelingen de wijk nam naar Nederland, bij een hospita woont en zijn geld verdient in een magazijn.

Psychiatrisch patiënt?
Wat opvalt? Als C. wordt gearresteerd zegt hij dat zijn daden voortkomen uit het feit dat hij psychiatrisch patiënt is. Deskundigen die het gesprek met hem aangingen, vragen zich echter af of hij dat daadwerkelijk is of het ‘patiënt zijn’ veinst. Het antwoord op die vraag is belangrijk om te kunnen bepalen in hoeverre de Engelsman verantwoordelijk kan worden geacht voor zijn daden.

,,Het lucht op vrouwen te slaan, maar ik heb verder niks tegen hen’’, verklaarde hij bij de politieverhoren over de drie daden die hij bekende. Van de andere voorvallen zegt hij niets af te weten. De slachtofferverklaringen geven een indringend beeld van wat de jonge vrouwen overkwam. ,,Hij ging naast me fietsen. Staarde naar mijn schoenen. Het voelde oncomfortabel. Hij zei iets, maar wát verstond ik niet. Ineens sloeg hij me vol in mijn gezicht, en fietste er vandoor.’’

Lees ook  Pasgeboren baby achtergelaten in kartonnen doos

Spijt
De Engelsman zegt via zijn raadsman Willem Jan Ausma spijt te hebben van zijn daad. Maar dat live zeggen bij zijn berechting was er niet bij, omdat de verdachte maandag om onbekende redenen schitterde door afwezigheid.

Ausma maakte vooral een punt van de bewijsbaarheid van de drie zaken waar geen camerabeelden van zijn. Volgens hem gebeurt het vaker dat vrouwen in Utrecht uit het niets geslagen worden, en is het te kort door de bocht om alle zaken met een vergelijkbare werkwijze – modus operandi genoemd- op het bordje van zijn cliënt te schuiven. Hij wees er op dat de signalementen in lang niet alle zaken overeenkomen.

‘Normaal mens slaat geen vrouwen’
Het Openbaar Ministerie – dat vijf maanden celstraf eiste – is echter overtuigd met de aanhouding van de Engelsman alle vijf de zaken te hebben opgelost. ,,De verdachte vereenzelvigt zich met psychiatrische patiënten, maar lijkt dat vooral te simuleren.’’ Ausma betwijfelde dat: ,,Een normaal mens slaat niet willekeurig vrouwen, daar moet een stoornis aan te grondslag liggen.’’

Man sterft na duw van cafévriend

21 cavia’s gedumpt in sloot, dierambulance is boos: ’Was er echt geen andere oplossing?’