in

Emotionele bijeenkomst in Vlaardingen voor zwaargewond pleegmeisje

In Vlaardingen zijn ongeveer tweehonderd mensen bij het stadhuis samengekomen om te praten over het 10-jarige pleegmeisje uit de stad dat zwaargewond in het ziekenhuis ligt. Ze legden knuffels op het plein voor het stadhuis en staken kaarsen aan. Sommigen uitten hun emoties openlijk; een enkeling raakte zelfs in conflict met de aanwezige politie en hulpverleners.

“Iedereen verwerkt dit verdriet op zijn eigen manier,” zei burgemeester Bert Wijbenga, die samen met wethouder Jacky Silos (jeugd en zorg) een korte toespraak hield. “Dit is een initiatief dat uit de stad zelf komt en het voorziet in de behoefte om emoties te uiten. Wat er is gebeurd, is zeer aangrijpend, een nachtmerrie. Het is traumatisch. Bij deze bijeenkomst kunnen we de emoties even loslaten.”

Lees ook
Kathleen (31) werd zwanger van haar 16-jarige toyboy die ze op Facebook ontmoette

Boosheid
Wijbenga vertelde dat de berichten uit het ziekenhuis over het meisje “niet goed” zijn. “Dat maakt je erg onrustig en bezorgd. Daarnaast voel ik ook boosheid, vooral nu er steeds meer bekend wordt over de omstandigheden waarin zij leefde. Dan vraag je je af: kon niemand met autoriteit echt ingrijpen?”

Volgens de burgemeester wordt deze vraag ook op het stadhuis gesteld. “Iedereen die hier een verantwoordelijkheid heeft, iedereen die met dit gezin contact heeft gehad, zal zich afvragen: wat heb ik wel en niet gedaan, en waarom? Maar we moeten niet te snel oordelen. Daar zijn de onderzoeken voor.”

Arrestatie pleegouders
Begin vorige week werd een 10-jarig meisje uit Vlaardingen zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Vanwege twijfels over hoe zij gewond raakte, startte de politie een uitgebreid onderzoek. Dit leidde maandag tot de arrestatie van haar twee 37-jarige pleegouders, die verdacht worden van onder meer poging tot doodslag en zware mishandeling. Hun voorarrest werd donderdag met twee weken verlengd.

Lees ook
Syrische gezin weigert huis na zien van geesten!

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kondigde vrijdag een onderzoek aan naar de zorg voor het meisje. De burgemeester van Vlaardingen noemt dit onderzoek “een steun in de rug”. Wijbenga: “We willen weten wat er met dit meisje is gebeurd en of het voorkomen had kunnen worden. Iedereen voelt sterk dat dit voorkomen had moeten worden.”

Op de hoek van de straat waar het pleeggezin woont, staat sinds kort een camera. “Dit huis is een plaats delict geworden, met bewijzen en sporen,” aldus de burgemeester. “Dat moeten we beschermen.”

Agent (29) overleden, twee dagen na steekpartij

Foto’s: Dode jonge vrouw in water door misdrijf omgekomen