in

“Vier liter zeewater. Dat is de hoeveelheid die overleden Sanda Dia moest drinken

Vanmiddag vond in de Hasseltse correctionele rechtbank de eerste inhoudelijke zitting plaats in het dossier Reuzegom.

Enkele gerechtsdeskundigen moesten uitleg geven bij de fatale doop waarbij Sanda Dia om het leven kwam.

Blijkt dat de natriumconcentratie bij het slachtoffer na de doop van begin december 2018 193 millimol per liter bedroeg (mol is de eenheid voor chemische hoeveelheid). De normale waarde bij een mens ligt tussen de 136 en 144 mmol/l.

Drie gerechtsdeskundigen van het college, Ignace Demeyer, Niels Van Regenmortel en Werner Jacobs, stelden vandaag een samenvatting van hun verslag voor via een kleine powerpointpresentatie.

De verschillende raadsleden konden nadien vragen stellen en bepaalde aspecten laten preciseren.

Volgens Jacobs was de primaire doodsoorzaak “onomkeerbare hersenschade door een overdosis zout”.

“De onderkoeling, de verzuring en het zuurstoftekort veroorzaakt door de hartstilstand zijn drie bijkomende fenomenen die zeker niet geholpen hebben.

Lees ook  Nicole uit Duivendrecht bouwt eigen zwembad en is klaar voor de zomer!

Wie mij niet gelooft, moet straks maar eens naar de kust rijden en vier liter zeewater drinken. Dat is de hoeveelheid die Sanda Dia heeft binnen gekregen.”

De gemeten lichaamstemperatuur toen hij op de spoedafdeling van het AZ Malle werd binnengebracht, was 28,7 graden.

De hypernatriëmie (te hoge concentratie natrium in het bloed) veroorzaakte bij Sanda Dia onomkeerbare hersenschade.

Doodsvonnis
Advocaat Joris Van Cauter, die een van de Reuzegomleden verdedigt, wilde onder meer weten of er uiterlijke symptomen zichtbaar zijn bij iemand met een te hoog zoutgehalte in het bloed.

“Ten eerste is er een bewustzijnsdaling, dan verwardheid en ten derde een coma,” was het antwoord van de gerechtsdeskundigen, die eerder al hadden aangehaald dat het doodsvonnis van Sanda Dia al getekend was toen hij uit de put met water gehaald werd aan de chalet in Vorselaar.

Lees ook  410 lichamen gevonden in onlangs bevrijde gebieden rond Kiev: “Burgers neergeschoten met handen achter hun rug gebonden”

In het AZ Malle werd hartmassage toegepast, nadat Sanda een hartstilstand had gekregen. Hij werd nog naar het UZA in Antwerpen overgebracht om hem aan een hart-longmachine te koppelen, maar hij was al hersendood.

De griffier noteerde alles en moest alles ter controle nog eens nalezen, voordat de partijen hun akkoord gaven.

Vier van de achttien Reuzegomleden woonden het getuigenverhoor in persoon bij, net als onder meer vader Ousmane Dia, zijn partner en de broer van Sanda Dia, met hun advocaten Sven Mary en Sven Debaere.

Advocate Nathalie De Buisseret vertegenwoordigde de moeder van Sanda Dia. Kris Luyckx behartigde in Hasselt de belangen van de twee andere schachten op de studentendoop.

Op 22 april starten de pleidooien in het proces.

Onverwachte onthulling: ‘Gordon heeft 21-jarige dochter’

Mocro Maffia komt met korte film over nieuw personage