in

Dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen Elfstedentocht, zelfs als het zou kunnen

Het bestuur ziet een alternatieve editie ook niet zitten. Nu de temperaturen dalen, stijgt de schaatskoorts in Nederland.

En in Friesland nog net een beetje meer, want zou er dit jaar dan eindelijk weer eens een Elfstedentocht kunnen plaatsvinden?

Als we naar de temperaturen kijken misschien wel, maar gezien de coronacrisis niet. Waarom niet? Een bestuurdlid legt het uit.

Zelfde standpunt
Hoe graag we het ook willen, vorige maand liet het bestuur al weten dat het onder de huidige coronamaatregelen niet mogelijk is om een Elfstedentocht te organiseren.

“Gelet op de huidige coronasituatie is er nog geen ander standpunt dan dat we tot dusver hebben uitgedragen”, zegt voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden tegen het ANP. “Dat is het enige dat ik hierover kwijt wil.”

Lees ook  Jongen (15) doorgeschoten door neef in Amersfoort

Eerst versoepelen
Zolang er in ons land sprake is van de 1,5-metermaatregel, kan de schaatsklassieker in Friesland niet gehouden worden.

Wanneer de maatregelen worden versoepeld, gaat het bestuur de situatie opnieuw bekijken. Als er dan voldoende ijs ligt en het is gezien de coronamaatregelen mogelijk, kan het bestuur binnen 48 uur een Elfstedentocht organiseren.

Druk op ziekenhuizen
Een evenementen als de Elfstedentocht brengt honderdduizenden mensen op de been, iets dat volgens het bestuur nu niet verantwoord is.

Het brengt veel risico op besmettingen met zich mee. Daarnaast legt het evenement een grote druk op ziekenhuizen en medische ondersteuning.

Omdat de druk op de zorg al zo groot is, vindt het bestuur het niet verantwoord om extra risico’s te nemen.

Alternatieve Elfstedentocht
De afgelopen maanden hebben we al vaker gezien dat de beperkingen door het coronavirus zorgen voor creatieve oplossingen.

Lees ook  Familie doodgeschoten Hümeyra (16) woedend om discriminerende berichten politie - Weer een Turk minder!

En daarom horen we je denken: is er geen alternatieve manier om toch een Elfstedentocht te organiseren?

Zoals het er nu uitziet niet. In januari zei het bestuur al dat zo’n alternatieve tocht, zonder publiek, met minder deelnemers of alleen wedstrijdschaatsers bijvoorbeeld, geen optie is.

“Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld”, is het motto.

Nuchter besef
Wieling beseft zich goed dat er tal van geruchten de ronde doen over de Tocht der Tochten nu de temperaturen onder het vriespunt zakken.

Echter wijst hij ons ook nuchter op het feit dat er momenteel nog geen centimeter ijs in Friesland ligt. Enne, dat is vrij essentieel om een Elfstedentocht te houden.

Bijwerkingencentrum: 15 meldingen van overlijden na vaccinatie coronavaccins

Man krijgt briefje van PostNL: “Pakket door WC-raampje” en treft dit aan!