in

Dief berooft gehandicapte Rosa (2,5) van haar onmisbare bakfiets. ‘Je hebt onze vrijheid afgepakt’

De elektrische bakfiets van Rosa (2,5) uit Houten is maandagavond gestolen. De fiets was speciaal voor haar aangepast, omdat ze een zware vorm van epilepsie heeft. ,,Het is klap op klap.”

De bakfiets stond maandagavond zoals altijd in een fietsenschuur in de wijk De Borchen in Houten. Hij stond op slot, maar wel met de accu er nog in.

,,Zo stom, want die halen we er normaal altijd uit. Nu in de haastigheid niet”, vertelt moeder Angela Steenhuizen.

Epilepsie
In de buurtapp gingen al een tijd app’jes rond over busjes die door de straten reden en mensen die naar binnen keken.

,,Maar ik dacht: wij hebben toch niks van waarde.” Behalve de bakfiets, maar die vergat ze. ,,Die kostte 2700 euro en is helemaal aangepast voor Rosa.”

Een jaar geleden kwam het gezin erachter dat hun toen één jaar oude dochtertje het syndroom van Doose heeft.

,,Ze had gekke stuiptrekkingen, wat later salaamkrampen bleken te zijn. Ik heb een aantal vriendinnen die arts zijn en die zeiden: dit is ernstig.

Binnen een maand wist ik dat ze epileptisch was. De ergste vorm, waarbij ze continu epileptische activiteit in haar hersenen heeft. Dat vertraagt haar, waardoor ze nu een cognitieve leeftijd van 11 maanden heeft.”

Lees ook  Waarom jij de buren al hoorde juichen, maar nog geen doelpunt op tv zag

”En ze is ook al eens uit het fietszitje gevallen, omdat ze zich eruit had weten te wurmen”
– Angela Steenhuizen

Valhelm
Daarnaast verkeert ze 10 tot 50 procent van de dag in een aanval. Daarom heeft ze altijd een valhelm op haar hoofd en vaak bloedneuzen en tanden door haar lip.

Ze kan wel lopen, maar valt vaak om. Ze kan ook zitten, maar niet langdurig. Dat snapt ze niet. Het huis is op Rosa aangepast, met een hoog-laagbed, dat elektrisch op en neer gaat om Rosa te verschonen en uit bed te tillen. Ze heeft ook een aangepaste stoel met wieltjes, waar ze niet uit kan klimmen.

Want dat is is wat ze doet; continu zitten en staan en zich uit dingen proberen te wurmen. Dat doet ze ook in een fietszitje. Daardoor kun je bijna niet met haar fietsen, omdat ze zoveel beweegt.

Daarom besloten ze een elektrische bakfiets aan te schaffen, helemaal aangepast op Rosa. ,,Dat is eigenlijk hét hulpmiddel voor ons om Roos naar haar gespecialiseerde school in Utrecht te laten brengen en op te halen.

Dat doen een paar mensen voor ons, die niet altijd een rijbewijs hebben. Maar nu zitten we in de knel.

Lees ook  Na*kte man springt op spoor om telefoon te zoeken en legt treinverkeer plat

Dit betekent dat wij later moeten beginnen met werk of eerder moeten stoppen. Het is heel veel geregel en georganiseer en het kost heel veel energie.”

Het is klap op klap. ,,Je wil heel graag uit dit alles loskomen, doorgaan met je leven, aan de wereld laten zien dat je niet zielig bent.

Een handicap is zo complex, het beïnvloedt alles. Je relatie, vriendschappen. En nu gebeurt dit wel. ‘Een volgende portie pech mag wel naar een ander’, zei ik laatst. Ik wil gewoon heel graag door.”

Oproep
Geld voor een nieuwe bakfiets heeft het gezin nu niet. Daarom doen ze een oproep aan de fietsendief: ,,Zet hem alsjeblieft stilletjes weer terug.

Dan is het klaar en zijn wij zo geholpen. Zet hem desnoods beschadigd terug, dan maken wij hem wel weer.

We hebben de fiets gewoon nodig. Je beseft je niet dat je ons niet alleen een fiets, maar ook onze vrijheid hebt afgenomen.”

Steenhuizen heeft een rondje Nieuwegein, Laagraven en Utrecht gefietst, maar niks gevonden. Uit beelden van camera’s uit de buurt zijn ze ook nog niks wijzer geworden.

De laatste stap was aangifte. Die is inmiddels ook gedaan. ,,We hopen heel erg dat we de fiets weer terug zullen krijgen.”

Duitser parkeert auto na lekke band op linker rijstrook van A12 en wisselt wiel

School verliest in korte tijd drie leerkrachten aan kanker: ‘Dit betekent veel voor ons’