in

De Tokkies komen weer terug op tv: Ga jij kijken?

Zo’n 20 jaar geleden maakte Nederland kennis met de Amsterdamse familie Ruijmgaart-Tokkie. Het gezin woonde in de wijk Slotermeer, maar had daar constant problemen. Dat bereikte een dieptepunt met een burenruzie, waarbij de ruiten sneuvelden en de woning van de bovenburen in rook opging. Lokale media doken op het verhaal en introduceerden de familie aan tv-kijkend Nederland.

Dat begon met een AT5-uitzending, maar mondde al snel uit in de IKON-docu Familietrots. Dat was in 2003. De échte bekendheid kwam echter pas toen SBS aandacht gaf aan het gezin en de bijnaam ‘De Tokkies’ verzon. Vanaf dat moment waren Hanna, ex-man Gerrie en de kinderen een soort BN’ers. Vele tv-optredens volgden. Soms zonder dat ze daarbij betrokken waren, zoals toen Kopspijkers ‘De Tokkies’ portretteerde in een soort natuurdocumentaire. Alsof het om een bijzondere diersoort ging.

Lees ook
Oma mishandelt kleinzoon (8) en dumpt hem met koffertje bij bushalte: ’Ik wil jou niet meer’

Hitje en optredens
‘Tokkie’ werd al snel een synoniem voor ‘aso’. Maar het was niet enkel kommer en kwel voor de familie. Althans, zo leek het. Vooral toen ‘De Tokkies’ zich voor 1775 euro per uur lieten inhuren om te verschijnen op feesten en partijen. Het gezin had zelfs een bescheiden kersthitje: Verre Kerst.

Die bekendheid bloedde rond 2005 echter een beetje dood. Een nieuwe tv-show werd gecanceld en weinig mensen wilden de familie nog inhuren, laat staan voor 1775 euro per uur.

Lees ook
Man rijdt 13-jarig meisje dood omdat hij zo snel mogelijk naar het bordeel wil

Comeback
Nu, zo’n 20 jaar nadat ‘De Tokkies’ hun 15 minuten room pakten, is het tijd voor een comeback. In een Prime Video-documentaire blikt het gezin terug op de roerige tijden van nationale bekendheid, kritiek en persiflages.

Want, zo is inmiddels duidelijk, het gezin heeft het moeilijk gehad na alle media-aandacht. Kinderen die werden gepest, Mark Rutte die de term ‘Tokkie’ gebruikte, moeite met een baan of een woning vinden, en ga zo maar door. Het leven van ‘De Tokkies’ ging niet over rozen, zowel voor als na het moment waarop ze een nationaal fenomeen werden.

De Tokkies 20 jaar later staat vanaf 30 april op Prime Video.

Slachtoffer dodelijk tramongeluk mogelijk honderden meters meegesleurd

Kind zwaargewond na aanrijding met vrachtwagen, fiets in tweeën