in

De Jonge: vaccinatie AstraZeneca gaat volgende week verder

Het vaccineren met AstraZeneca in Nederland wordt in de loop van volgende week hervat in Nederland. Dat heeft minister Hugo de Jonge bekendgemaakt.

Uit onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) blijkt dat het vaccin veilig en effectief is. De kans op ernstige bijwerkingen is zeer klein.

Op kleine schaal zal er maandag weer worden begonnen met het vaccin bij de huisartsen. Woensdag gaat de GGD weer verder met prikken. Mensen die eerder zijn afgebeld, worden opnieuw opgeroepen.

Uit voorzorg gestopt
Afgelopen zondagavond meldde De Jonge dat Nederland uit voorzorg voor minstens twee weken zou stoppen met het vaccin, omdat het mogelijk bloedstolsels zou veroorzaken.

Ook veel andere EU-landen hadden het prikken met AstraZeneca stilgelegd na berichten daarover, met name over bloedstolsels en trombose bij jonge vrouwen.

Nederland heeft in totaal 11,7 miljoen doses besteld van AstraZeneca. Iedereen moet twee keer worden geprikt met het middel om optimaal beschermd te zijn tegen corona.

Lees ook  Monique: André bevestigde breuk voordat zoontje het wist

Ook in andere landen, waar het vaccineren was gestopt, gaat het vanaf nu weer door. Het gaat onder meer om Spanje, Italië en Frankrijk.

Ook Ierland, Cyprus, Letland, Litouwen en Bulgarije gaan mensen weer inenten met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut.

Risico’s klein
Het vaccin is veilig voor gebruik en effectief, concludeerde het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) na onderzoek naar mogelijke zeldzame bijwerkingen van het middel.

De voordelen van AstraZeneca staan in geen verhouding met de risico’s, gaf de EMA vanmiddag in een persconferentie aan. Dat herhaalde minister De Jonge.

Uit het onderzoek van de EMA blijkt dat het vaccin niet wordt geassocieerd met een verhoging van het algehele risico op bloedstolsels en trombose.

Het kan mogelijk wel in verband worden gebracht met zeer zeldzame gevallen van bloedstolsels die gepaard gaan met trombocytopenie, een laag aantal bloedplaatjes. Die zijn vooral gezien bij vrouwen jonger dan 55 jaar.

De zeldzame bijwerkingen komen volgens EMA-directeur Emer Cooke niet onverwacht. “Als je miljoenen mensen vaccineert is het onvermijdelijk dat er zich zeldzame of ernstige ziektes voordoen in de periode na vaccineren.”

Lees ook  Kabinet wil versoepelingen al vanaf zaterdag 26 juni

‘Twijfelen niet nodig’
Minister De Jonge benadrukt dat mensen niet hoeven te twijfelen aan het vaccin: “De reden dat we pauzeknop nu weer uitzetten, is dat de kans dat je met deze ernstige bijwerking te maken hebt, is extreem klein.

Daar mag je vanuit gaan. En de kans om corona te krijgen, is aanzienlijk. Dus als je jezelf en anderen wil beschermen, kies je voor het AstraZeneca-vaccin.”

Er moet wel een bijsluiter komen om zorgprofessionals en publiek bewust te maken van mogelijke signalen, zodat ze bijtijds actie kunnen ondernemen.

“Er is geen bewijs voor een verband tussen de zeven gevallen van zeldzame complicaties en het vaccin, maar het is wel mogelijk dat dat er is. Dat moet verder onderzocht worden”, zei EMA-baas Cooke.

EMA: AstraZeneca is veilig, voordelen wegen zwaarder dan de risico’s

19 mensen overleden na eten schildpad waaronder 9 kinderen