in

De 15-jarige dochter van Daphne liep een soa op en belandde op de spoedeisende hulp

Voor veel moeders is het lastig om over s*ks te praten met hun dochter. Het is een heel intiem onderwerp, waar pubers liever met vriendinnen over praten. Toch had Daphne gehoopt dat ze er opener over was geweest, misschien had haar dochter dan geen chlamydia opgelopen. “Ze belandde met extreme buikpijn op de spoedeisende hulp”, vertelt Daphne aan J/M Ouders.

“Isa en ik hebben een hechte band met elkaar, we konden altijd over alles praten. Toen ze in de pubertijd kwam merkte ik wel dat het wat minder werd, maar dat vond ik niet meer dan logisch. Je moet op een gegeven moment accepteren dat ze een eigen leven gaan leiden en gelukkig had Isa genoeg vriendinnen om mee te kletsen.

Mijn 15-jarige dochter liep chlamydia op
Toen Isa vijftien was, kwam ze voor het eerst thuis met Pim. Een leuke jongen die bij haar op de havo zat. Ze waren al een tijdje aan het daten en hadden dikke verkering. Ik ben niet naïef en ik weet wat het betekent als je op je vijftiende dikke verkering hebt.

Lees ook
Daarom kunnen sommige mensen niet zacht niezen – Ken jij er ook een?

Met Isa had ik daarom een gesprek over voorbehoedsmiddelen, maar dat ging er eigenlijk vooral over dat ze niet zwanger zou raken. De pil was daarom een logische optie. Isa gaf aan dat ze op school genoeg s*ksuele voorlichting kreeg en dat ze er verder niet met mij over hoefde te praten.

Blaasontsteking
Ik vond dat prima, ik kan me goed voorstellen dat je op die leeftijd liever met je vriendinnen over seks praat dan met je moeder. Een paar maanden later kwam Isa naar me toe met vage klachten. Ze vertelde dat ze pijn had met plassen en dat er bloed in haar plas zat.

Meteen dacht ik aan een blaasontsteking en raadde haar aan om veel cranberry sap te drinken. Als het de volgende ochtend nog zo’n pijn zou doen, konden ze even een potje inleveren bij de huisarts. Ik wist niet dat Isa op dat moment al een paar dagen rondliep met de klachten.

Krom van de buikpijn
Die avond zou Isa met haar vriendinnen naar een feestje gaan bij iemand, maar halverwege de avond werd ik gebeld. Isa kon van de buikpijn bijna niet meer lopen en ze vroeg of ik haar op wilde halen.

Toen ik daar aankwam zag ik dat Isa echt heel veel pijn had. Ze had de hele tijd het gevoel dat ze moest plassen en lag op de terugweg krom van de pijn achterin de auto. Ik besloot om rechtstreeks naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis te rijden.

Lees ook
Eindelijk bewijs: Vóór 10 uur ’s ochtends beginnen met werken is slecht voor de gezondheid!

Bloed plassen
Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, moesten we eerst wachten omdat het druk was, maar ook daar zagen ze dat Isa heel veel pijn had. Ze liep continu naar de wc om te plassen, maar dat lukte niet. Er kwam alleen bloed uit.

Ze werd geholpen en er werd meteen een blaasontsteking geconstateerd. Isa kreeg antibiotica, maar de dokter wilde nog wel even wat kwijt. ‘Bij dit soort ernstige klachten, denken wij aan een soa’, zei hij. We gingen naar huis met de auto en de volgende ochtend heb ik haar naar de huisarts gebracht voor een soa-test.

Chlamydia
Een paar dagen later werd Isa gebeld en bleek ze positief te zijn getest op chlamydia. Ze schaamde zich heel erg tegenover mij. Ze had niet durven vertellen dat Pim al meer ervaring had met s*ks. Ze was dus niet de eerste waarmee hij naar bed ging.

Isa wist wel dat ze een soa op zou kunnen lopen, maar durfde ook niet aan Pim te vragen of hij zich wilde laten testen. Hij had haar verzekerd dat hij geen soa had. Achteraf baal ik wel dat ik niet met haar het gesprek aan ben gegaan over soa’s. Dan had ik dit misschien kunnen voorkomen.”

Jelka (38): ‘Ik betrapte mijn man met een andere vrouw op onze vakantie’

Vader en opa overleden in zwembad van hotel, wilden peuter redden